Så skyddar du hunden från värmeslag

Så skyddar du hunden från värmeslag

Värmen påverkar våra hundar i högsta grad. Det finns tecken att vara uppmärksam på och saker du kan göra för att hjälpa ditt djur att klara hettan.

– Hundens storlek, päls, ålder och allmänna hälsotillstånd påverkar hur den klarar av de höga temperaturerna, säger Sophie Wilkinson, djuransvarig på försäkringsbolaget If. Hundar som får värmeslag måste kylas och tas till veterinär.

– Hundar med kort nos och trånga luftvägar har en större risk för värmeslag. Det samma gäller djur som överviktiga, äldre,  tjockpälsade eller hundar med hjärt- och andningsproblem.

Hundar svettas inte som vi människor, de gör av med sin överskottsvärme genom några få svettkörtlar under tassarna och genom att hässja/flåsa, vilket är en typ av ytlig andning med tungan ute.

Värmen avges via slemhinnorna i nos, tunga och munhåla, och en ökad salivavsöndring ger en mer effektiv avkylning – samtidigt kan den bli så intensiv att hunden kan bli uttorkad.

Första symptomen

– De första symtomen på värmeslag kan vara att hunden söker sig till vatten eller lägger sig på kalla golv för att svalka magen. Andra symtom kan vara att hunden flåsar, dreglar, har torra och röda slemhinnor, får hög puls, oro och blir förvirrad, säger Sophie Wilkinson.

Fortsätter överhettningen kan hunden bli vinglig, falla ihop, få andningssvårigheter och  kräkningar eller blodiga  diarréer. Varje år är det hundar som dör av värmeslag.

Många hundar klarar inte själva att hålla aktivitetsnivån nere, trots att det är varmt.  Som hundägare är det därför viktigt att hjälpa hunden att ta hänsyn till temperaturen och förebygga överhettning.

Se till att hunden har tillgång till skugga och rent, friskt vatten, även under promenader. Undvik fysisk aktivitet som långpromenader eller cykelturer mitt på dagen om det är mycket varmt.

En annan sak att tänka på, som aldrig kan nämnas för ofta: Lämna aldrig hunden i bilen under varma dagar, inte ens några minuter. Varje sommar inträffar tragiska händelser med hundar som lämnats i bilar i stekande sol.

 

 Tips för hundägare:

  • Låt hunden bada. Har du inte tillgång till en sjö i närheten kan du ordna en egen bassäng med en stor balja.
  • Frys in leverpastej eller andra godbitar i isbitar. Lägg gärna i vattenskålen så att hunden dricker mer. Isbitarna knastrar i munnen och det gillar de flesta hundar.
  • Undvik långpromenader mitt på dagen, vänta tills den värsta värmen lagt sig.
  • Cykla aldrig med hunden när det är väldigt varmt.
  • Låt alltid hunden ha tillgång till skugga och vatten, även när du går ut med hunden.
  • Lämna aldrig hunden i bilen under varma dagar.

Aktuellt