Så lär du hunden hitta kantareller

Så lär du hunden hitta kantareller

Älskar du kantareller, men har ingen riktig näsa för var du hittar dem? Hundar har som bekant ett överlägset luktsinne och med lite träning kan du gå på svampjakt tillsammans med din fyrfota kompis. På köpet får din hund lite hjärngympa och efter några timmar i skogen kommer både du och hunden vara nöjda med att slappa i soffan efter väl förrättat värv – du förhoppningsvis med en kantarelltoast framför dig.
 
Det finns såklart kurser i ämnet men vill du försöka själv kommer här några enkla tips på hur man kan öva.

Du kan givetvis träna din hund att leta någon annan favoritsvamp, men kantareller har både ett utpräglat utseende och doft, som gör dem till en bra sort att börja med. De är också förhållandevis lätta att hitta i affären så att du har något att öva med.

Ta inte i svampen

Börja med att lägga ut små, små bitar av hundgodis som du sedan täcker med svamp och gömmer i skogen. Försök att hitta den typ av terräng som kantarellerna vanligen växer i. Tänk på att inte ta i svampen med händerna så att du förvillar hunden med din egen doft. När hunden hittar svampen så berömmer du den.

Belöna rikligt

I nästa steg placerar du kantarellerna i skogen utan godbitar. När huden markerar kantarellfyndet så både berömmer och belönar du generöst.  Fortsätt så att öva på detta tills hunden associerar svampsök med belöning och uppskattning.

Tänk på:

  • Att inte öva för länge åt gången.
  • Att inte tappa tålamodet om det behövs många träningstillfällen. Även hundar är som individer olika och kan behöva olika lång inlärningstid.
  • Att det ska vara lustfyllt och kul att träna – då går inlärningen lättare.

 

 

Källa: Sveland Djurförsäkringar

Aktuellt