Bada är härligt, men se upp för giftiga alger

Så håller du koll på giftiga alger

Så håller du koll på giftiga alger

Kolla alltid vattnet noga innan hunden får bada om det finns risk för alger. Ibland räcker det ju att doppa tassarna för att få svalka. Foto Pixabay

Året om blommar giftiga blågröna alger, cyanobakterier, i våra svenska vatten. Men vi märker mest av det när det blommar som mest och vi badar ute, dvs oftast mellan juli och september. Det ser ut som gröna små gryn eller gröna sjok på vattenytan, men går inte alltid att se då de även kan ligga under ytan. Bäst trivs de i varmt, stillastående vatten. Om algerna är koncentrerade i vattnet behövs vanligtvis ingen större mängd för att hunden ska bli förgiftad. Algförgifting ger skador på framförallt lever och nervsystem. Varje år dör dessvärre hundar som badat i, druckit av vatten, eller slickat sig på pälsen förorenad med giftalger. Däremot finns inga kända fall att människor dött av alger, även om särskilt barn kan bli rejält magsjuka.

Alger i ytterskärgården

När detta skrivs, den 14/7 2018 har flera rapporter om algblomning i Stockholms ytterskärgård, Nynäshamnsområdet samt ner mot Norrköpingsområdet kommit in under veckan. Man har också sett algmassor kring Landsort, men annars är det vanligare med gryn i vattnet. I Stockholms skärgård har stråk av alger observerats mellan Bullerö och Sandhamn, medan grynighet rapporteras från Singö, Ålandshav och norrut. Hittills verkar det vara lugnt runt Öland, där det i alla fall är klart i vattnet runt norra delen av ön. Inga rapporter har kommit in från Gotland, även om det ser ut att ligga ansamlingar av alger nordost om ön. Enligt SMHI förväntas de driva mot Gotlandskusten.
Vädret i helgen ska bli varierande vid kusten, men det ska vara förhållandevis varmt. Vid stilla väder kan detta gynna tillväxten av cyanobakterier, så håll ett öga på din badplats och chansa inte, algblomning förekommer både i sjöar och hav.

Förgifningssymptom av alger kan komma snabbt

Kontakta omedelbart veterinär vid misstanke om att hunden fått i sig giftiga alger. Symptomen för algförgiftning kommer ofta snabbt, i vissa fall redan inom 30 minuter efter badet. De varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur stor den är, hur mycket alger den fått i sig och hur mycket den ätit innan. Så det kan dröja också.
– De första symtomen är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Redan då måste hunden komma i omedelbar kontakt med veterinär.

Håll koll på algläget

Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad över det aktuella algläget i havet är att besöka Informationscentralen för Egentliga Östersjöns Facebooksida som uppdateras ofta:
Algläget i Östersjön

Text Susann Gson Engqvist, Foto Getty Images

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret