Midsommarmat är inte för hunden

Dalmatinern Lexie och matte Viktoria är fina midsommartjejer.

Midsommarmat är inte för hunden

Midsommarafton är en av årets viktigaste mathögtider. Som djurägare måste du dock vara extra uppmärksam på alla faror som är kopplade till festligheterna.

Den klassiska midsommarmaten är nämligen ofta fet och innehåller höga saltnivåer, vilket djur är känslig för och kan resultera i magproblem med kräkning och diarré.

-Faktum är att en av de vanligaste frågorna som FirstVet fick på midsommarafton ifjol rörde sig om kräkningar, oftast i relation till att husdjuret fått i sig matrester, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Då passar hunden på

Gör vad du kan för att undvika att ditt husdjur får i sig kvarlämnade matrester och annat skräp. Se även till att plocka undan vassa sopor och eventuella glasbitar som hundar eller katter annars kan skära sig på.

-Det kan även vara klokt att informera gästerna att inte mata husdjuren samt att ta upp mat som fallit från bordet, tipsar Caroline Caldemar. Sist men inte minst, plocka undan maten efter varje rätt. Ett tu tre är det dags att dansa grodorna och det blir kapplöpning till stången. Det är då passar husdjuren på att festa loss på resterna.

Att tänka på under midsommarfirandet

1.Mycket av midsommarmaten innehåller lök, vilket kan leda till problem med blodbrist för ditt husdjur om det skulle få i sig lökbitar.

2. Hundar riskerar även att få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat. Bukspottkörtelinflammation är smärtsamt och leder till diarré och kräkningar, ofta går det bra att behandla men i vissa fall är det så allvarligt att hunden avlider.

3. Benrester kan vara farliga för hundar, i synnerhet tillagade kotlettben, fiskben eller fågelben. I värsta fall kan hunden knäcka en tand, få förstoppning eller till och med få livshotande skador på tarm eller magsäck av vassa benflisor.

4. Hundar och katter tål inte alkohol. De första symtomen vid en alkoholförgiftning är dåsighet och vinglig gång. Har den fått i sig en större mängd alkohol kan det ge skador på kroppsceller och få svårt att hålla tätt. Andra kännetecken är långsammare hjärtfrekvensen, kräkningar, diarré, okoordinerade rörelser och höjd kroppstemperatur.

5. Majskolvar kan inte smältas ned i hundens magtarmkanal och kan därför fastna i tarmen. I värsta fall kan de orsaka ett akut stopp. Hunden kan då börja kräkas och visa tecken på buksmärta. Detta är ett akut tillstånd som kräver operation.

6. Glasspinnar och grillspett av trä kan bli väldigt vassa när de går sönder. Om hunden försöker äta dem kan de fastna i svalget eller i halsen och orsaka sår och bölder. Lyckas hunden svälja dem kan de i värsta fall orsaka svåra skador i hundens mage och tarm.

Nyhetsbrev

ANNONS

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?