Rekordmånga smuggelhundar stoppas vid gränsen

Rekordmånga smuggelhundar stoppas vid gränsen

Suget efter en hundvalp som eskalerat under pandemin är fortsatt stort. Det har lett till att Tullverket stoppar allt fler smuggelhundar. Under de sex första månaderna i år stoppades 259 hundar från att komma in i Sverige. Det är  inte långt från i nivå med hela 2020 då 280 hundar stoppades.

– Vi ser en klar koppling till pandemin. Förra våren märkte vi inte av någon direkt ökning men i höstas, när allmänheten insåg att pandemin skulle bli långvarig, så ökade efterfrågan på hundar kraftigt och den tendensen håller i sig. Den nationella marknaden kan inte förse alla som vill köpa hund så då ökar den illegala införseln av hundar, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Fler hundar skickas tillbaka

Statistiken från Tullverket visar också att 189 av de 259 stoppade hundarna återutfördes till det land de kom ifrån under perioden jan-juni 2021. Det är fler än under hela förra året då 165 hundar fick resa tillbaka. Men bara för att en hund avvisas betyder det inte att den stannar där. Smugglarna kan göra ett nytt försök när de har tvingats återvända med sina hundar. Det finns fall där avvisade hundar dykt upp på marknaden några dagar senare.

Alla hundar som stoppas vid gränspassagerna är inte offer för organiserad smuggling. Det handlar ibland också om ren okunskap från hundägarens sida om vad som krävs för att få föra in en hund i Sverige. Den där gulliga valpen som köpts via nätet från en valpfabrik i Polen eller Rumänien kan ha både rabies och andra allvarliga sjukdomar. Utan vaccinationspass och intyg från godkända veterinärer släpps inte hunden in i landet.

Påfrestande för personalen

Smuggelhundar har också blivit ett arbetsmiljöproblem. Många gånger är valparna väldigt sjuka och har blivit illa åtgångna under sin resa till Sverige. Då nödgas tullpersonalen vara med när en veterinär avlivar hundarna.

– De tycker det är oerhört påfrestande och jobbigt att vara med när veterinären avlivar hundarna, valparna är ju helt oskyldiga, säger Håkan Hansson.

Han vill rikta en vädjan till alla som funderar på att köpa en hund:

– Köp inte en valp via nätet som du gör med andra produkter. Köp från uppfödare i Sverige eller via seriösa kontakter.

– Var inte blåögd, en sjuk hund kan kosta dig tiotusentals kronor i veterinärvård.

– Det är efterfrågan som styr. Vi på Tullverket eller andra myndigheter kan inte stoppa den här illegala verksamheten om människor fortsätter att köpa smuggelhundar.

Aktuellt