Reflexer räddar liv

Med både reflextäcke och reflexkoppel syns ni riktigt bra. Hundtäcke Showmaster Bright, 299 kronor, reflexkoppel pris 99 kronor. Allt från Hööks.

Så syns ni i mörkret

Reflexer räddar liv

Vi går mot mörkare tider. Likväl vill både hund och du ut. Men se till att ni syns – det kan rädda liv!

Av Elisabet Broomé Foto Resp tillverkare

När väl sommarmånaderna är över går det fort. Redan i september är det mörkt vid åtta-tiden på kvällen. Under våra mörkaste och kallaste månader är det mörkt både på väg till och från jobb och skola.

Tack och lov är reflexer lite på modet! Till hunden finns det västar, koppel, halsband som hjälper till så att ni syns! Ha i åtanke att reflexer slits ut, man brukar räkna med en livslängd på tre år för en vanlig reflex, checka av att de verkligen funkar innan du går ut i mörkret. Om inte, är det dags för nya. För att kontrollera att en gammal reflex fungerar bra kan du lysa på den samtidigt som du lyser på en ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

För att reflexerna ska synas bäst ska de helst sitta på rörliga delar av kroppen och gärna vara synliga från flera håll. Det är bra om reflexen sitter längst ner på kroppen, detta eftersom strålkastarljuset med halvljus lyser lägre än helljuset.

Så syns din hund bäst i mörker

  • Kombinera en lampa med reflex på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt.
  • Om din hund går lös utan koppel, är det lättare att se var hunden är om den har en blinkande lampa.
  • Hundar med mycket päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband.
  • Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån.
  • Se till att även du bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en reflexväst i kombination med dinglande reflexer och en lampa.

Vill du läsa hela artikeln och få bra tips på produkter som gör att ni syns? Då ska du läsa det senaste numret av Härliga Hund, nr 9/2019.

En prenumeration kan du beställa här!

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret