Räddningshundar i USA – arvet efter 9/11

Räddningshundar i USA – arvet efter 9/11

Golden retrievern Riley hjälpte till i räddningsinsatserna efter den 11 september år 2009.

Idag är det 18 år sedan 9/11. Och vi tänkte uppmärksamma de fantastiska hundar som hjälpte till att söka efter levande och döda i veckor efteråt.

De flesta i USA hade aldrig hört talas om räddningshundar före 9/11. Eftersökshundar och räddningshundar har funnits i decennier, men allmänheten i USA hade innan 9/11 mycket liten kunskap om dessa hundar och vad de kunde göra.

Nationell katastrof

-Det var en uppfattning om att de kanske kunde hitta en människa som gått vilse i skogen men man hade ingen aning om vilket arbete de kunde utföra vid en nationell katastrof, säger veterinär Cynthia M. Otto, som arbetade vid Ground Zero, till AKC, The american kennelclub.

Medias bevakning av hundarnas arbete under 9/11 var som en ”solstrålen” i ett i övrigt mycket dystert landskap.

-Det gav vissa utbildningsorganisationer för sökhundar ett välbehövligt ekonomiskt uppsving, säger Otto.

Golden retriever Riley

Bilderna av dessa hundar som arbetade outtröttligt fick effekt. Foton, som den ikoniska av golden retriever Riley (se överst i denna artikel) från Pennsylvania Task Force 1, fick människor att bli engagerade i räddningshundar.

-En ny era för terapihundar öppnades efter 9/11, säger Ursula Kempe, ordförande för Therapy Dogs International, TDI, som hon grundade i mitten av 1970-talet. TDI skickade hundra team till New York, där de arbetade på Family Assistance Center i Pentagon. De tillbringade ungefär fyra veckor där.

TDI-team hjälper vid katastrofer

Kempe säger att de flesta av hundarna klarade utmaningen, men en del gjorde det inte. Många var vildmarkssöknings- och räddningshundar, experter på att hitta människor som saknas i skogen. De kunde inte klara av den enorma högen av tvinnad metall, glas och stadens ljud.

TDI skärpte sina kriterier därefter, vilket krävde ytterligare förberedelser för förarna och särskild certifiering för hundar som deltar i katastrofhjälp. Sedan dess har TDI-team hjälpt människor att hantera alla slags katastrofer, från orkanen Katrina till massförskjutningar och terrorhandlingar.

Källa: AKC

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret