Passar en leonberger dig?

Passar en leonberger dig?

Med en leonberger har du en trygg och glad kamrat i alla lägen.

En modig följeslagare – inte många utmaningar får ett lejon att tveka. Även fast denna självständiga ras har en stor portion egen vilja och envishet – och gärna fattar egna beslut, så är det en lättlärd ras.

Storvuxen och stark

Det här är en riktigt storvuxen och stark hund som samtidigt är smidig. Trots det kan förstås en stor hund lätt välta ett litet barn. Ja även som matte eller husse kan viss armstyrka vara på sin plats ifall något oväntat sker på promenaden.

Hos många i rasen är vaktinstinkten stor och i Tyskland räknas den som en brukshund och används som skydds- och vakthund. Hos vissa leonberger finns ett lite större viltintresse. Bra grundlydnad och antijaktträning, exempelvis skvallerträning kan hjälpa.

Luktsinnet hos en leonberger är makalöst bra och rasen kan lukta sig till närmaste vattendrag.

Passande aktiviteter

En stor leonberger kräver såklart sin dagliga motion. När det kommer till tänkbara aktiviteter så finns det mycket som kan komma ifråga. Förutom vattenarbete av alla de slag, så antar den gärna utmaningar där det handlar om styrka och uthållighet. Aktiviteter som kan passa är drag, klövjning, nosework, spår, sök, lavinsök och lydnad med mera.

En leonberger har mycket hår och vid de två tillfällen om året då rasen fäller ska man vara beredd på mycket borstning. Med pälsen kan också en hel del smuts släpas in.

Mer om rasen hittar du på specialklubben Svenska Leonbergerklubben, slbk.com.

Aktuellt