Passar en labrador retriever i ditt hem?

Passar en labrador retriever i ditt hem?

Labrador retriever är en sällskaplig, harmonisk, intelligent, tålmodig och positiv familjehund som älskar att följa med på alla typer av aktiviteter. Det är inte svårt att förstå varför den år efter år toppar listor på de populäraste raserna.

  • Viktigt att veta är att det finns variationer inom rasen beroende på vilken linjeuppfödaren valt att avla på – utställningslabrador eller jaktlabrador. Det innebär skillnader vad gäller motor, driv, jaktintresse och till viss del även skärpa. En jaktlabrador är till för jägare och eventuellt tävlingsambitiösa i mer utmanande grenar, annars är en utställnings-/showlabbe rätt väg att gå. Det handlar dock fortfarande om samma ras och ingen åtskillnad görs på utställningar eller andra tävlingar.
  • Denna robusta och godmodiga ras är stabil i sin mentalitet och har en stark vilja att vara till lags. Den älskar att vara en del av ett aktivt familjeliv och går bra ihop med både djur och barn, men givetvis måste de få lära sig att respektera varandra.
  • Rasen behöver daglig träning och mental stimulans för att hålla sig frisk och lycklig. Friluftsliv och långa promenader med chans att få springa lös och leka gillas stort.
  • Likaså älskar den vatten och tar alla tillfällen till bad. Som apporterande hund tycker den också om att bära runt på saker. Ett tips är ha tåliga tuggleksaker hemma – det kan skona inredningen.
  • Labradoren är i grunden alltså en jakthund som används för att apportera fågel och småvilt, men denna allroundhund passar också utmärkt som ledar-, service- och narkotikahund. Hundsporter som kan passa är agility, rallylydnad, freestyle eller lydnad.
  • Inte mycket underhåll krävs bortsett från enstaka bad, tandborstning och nagelklipp. Den vattentäta pälsen hårar dock av sig och bör borstas ofta, speciellt sommartid.
  • Rasen är inte särskilt skällig, mest kanske i leksituationer. Eller för att varna för främlingar – som den sedan välkomnar med öppna tassar. Något du som labbeägare måste tänka på är att detta är en mycket matglad hund som löper risk att bli överviktig.

Aktuellt