Passar en airdaleterrier dig?

Passar en airdaleterrier dig?

Airedaleterriern anses som en riktig allroundhund, pigg och villig att hänga med på det mesta. Med sin muskulösa kroppsbyggnad kombinerad med elegans och en stolt hållning  bekräftar den uttrycket ”Kungen bland terrier”.

  • En airedaleterrier har stor arbetslust och kräver en hel del aktivering varje dag, både kroppsligt och mentalt.
  • Utan styrning tar den gärna egna beslut och tydliga regler och fasta gränser är vad som gäller – men arbeta med bestämd vänlighet.
  • Det jaktliga arvet till trots är airedaleterriern inte en skällig hund. Men händer något ovanligt så väcks vaktinstinkten till liv och den larmar.
  • Rasen passar mycket bra som familjehund och tillsammans med andra människor. Den gillar barn och är gärna med och leker.
  • Pälsen är sträv och korthårig – genomkamning varje vecka och trimning två gånger per år behövs.

Airedaleterriern härstammar från dis­­triktet Aire i Storbritannien.

På 1800-talet användes den för att jaga bland annat utter och ilskna flodråttor. Runt sekelskiftet klassades den som brukshund och kom under andra världskriget att användas som bland annat sjukvårdshund. I dag har vi den mest som uppskattad utställnings- och sällskapshund, och rasen kan med rätt motivation och träning bli bra på mycket. En tillfredsställd airedaleterrier är på många sätt en perfekt familjehund – lekfull, vänlig och tillgiven.

I Svenska Kennelklubbens beskrivning av rasen står bland annat; airedaleterrier skall ha ett vaket uttryck, snabba rörelser och förväntansfullt ”stå på tårna” inför minsta rörelse. Till temperamentet är den öppen, självsäker, vänlig och modig. Den är alltid uppmärksam.

Aktuellt