Omplacering – ett osjälviskt beslut som bör planeras noga
Foto: Getty Images.

Omplacering – ett osjälviskt beslut som bör planeras noga

För de flesta är inte en omplacering ett lätt beslut. Går det ens att omplacera en familjemedlem som ska vara ens bästa vän?– Att omplacera en hund är verkligen ett osjälviskt beslut – du sätter hundens välmående i första hand.Det säger etologen Anna Maria Svedberg, som hjälpt till att omplacera ungefär 300 hundar för organisationen Hundar utan hem.

Flera undersökningar som har gjorts kring omplacering av hundar visar att ägarna hellre avlivar hundarna än omplacerar dem.

– Det finns tyvärr en del prestige kring att omplacera en hund. Många känner att de har misslyckats och en del tror också att ”klarar inte jag av hunden klarar ingen av den”, säger Anna Maria Svedberg.

Men så behöver det inte vara, enligt Anna Maria, utan istället gäller det att lägga krut på att hitta rätt hem som passar just din hunds speciella behov. Ofta finns det!

Om din hund behöver omplaceras för att den uppvisar beteenden som av olika anledningar inte fungerar i livet ihop med dig behöver du såklart vara ärlig med att beskriva dessa beteenden för en ny, tilltänkt ägare.

– Tänk på att hunden har många bra sidor också – det gäller att hitta hemmet där den ”dåliga sidan” inte får utvecklas eller att ägaren har erfarenhet av problemet sedan tidigare, säger Anna Maria.

”Ägaren hänger inte alltid med på att hunden har andra behov än när den var valp”

Vanligaste anledningarna

Det finns många olika anledningar till varför en hund omplaceras. Ofta sker en omplacering när hunden är i 1,5-årsåldern, när hunden blivit tonåring och blir mer självständig eller börjar visa mer aggressiva beteenden.

– Det kan vara att hunden blivit mycket jobbigare än vad ägaren förväntat sig. Hunden kanske behöver mer aktivering och mer tid av sin ägare. Ägaren hänger inte alltid med på att hunden har andra behov än när den var valp, säger Anna Maria.

Ändrade familjeförhållanden är också en vanlig orsak; en separation eller att man fått barn.

Det är vanligt att barn på ett eller annat sätt är inblandade. Kanske upptäcker familjen redan när barnet är litet, att hunden och barnet inte är en bra kombo. Eller så uppstår det problem när barnen är stora nog att ta hem kompisar – då visar hunden att den inte gillar andra barn.

– Många tror att det är jättesvårt att omplacera en hund som av en eller annan anledning inte går ihop med barn – för barn ”finns överallt”. Men det finns många som varken har barn eller barnbarn men jättegärna vill ha en hund.   

Förändrade familjeförhållanden, såsom barn eller en separation ligger bakom många svåra beslut om omplacering.

Planering är A och O

Både för dig som ska omplacera en hund och för dig som skulle kunna tänka dig att ta emot en omplacering är planering A och O. Gör allt du kan för att det ska bli rätt från början så att hunden inte behöver återlämnas och placeras igen.

– Om du vill omplacera din hund ska du tänka igenom mycket noga vad det är din hund behöver. Klarar den av att bo i stan med allt vad det innebär? Får det nya hemmet ha barn? Var ska hunden vara på dagen?

Anna Maria Svedberg tipsar om att börja att leta nytt hem i ditt eget nätverk, så att du kan kolla upp personerna som är intresserade noga.

– Ta inte första bästa som hör av sig. Var också noga med att den nya ägaren har daglösningen för hunden löst.

”Det kan ta sex månader för hunden att klara av att lämnas i det nya hemmet”

Daglösningen måste vara klar

Av de 300 hundar Anna Maria har omplacerat har mellan 10-12 procent återlämnats av de nya ägarna. Enligt Anna Maria är en av de vanligaste anledningarna till att en omplacering inte funkar att hunden lämnas för mycket ensam.

– Det kan ta sex månader för hunden att klara av att lämnas i det nya hemmet. Det går inte att hämta hunden på fredagen och tro att man kan lämna den ensam på måndagen bara för att det funkade i förra hemmet. Daglösning för hunden måste vara planerad för en långt tid framöver.
Hon råder dig som ägare att prata med den person som ska passa hunden dagtid också, så att du vet om det är en person som kan hantera hunden på rätt sätt.

En vanlig anledning till omplacering är att hunden kräver mer tid och aktivering av sin ägare än vad denne förväntat sig. Foto: Getty Images.

Experten tipsar: tänk på det här om du ska omplacera din hund

  • Var noga med att hitta det perfekta hemmet för just din hund! Kan den bo med barn? Katt? Andra djur?
  • Beskriv vad hunden behöver och vad det är du inte kan ge den.
  • Var är det nya hemmet beläget? (Alla hundar klarar inte mycket ljud, trafik, många hundmöten, ljud från grannar och så vidare).
  • Hur länge behöver hunden lämnas ensam varje dag? Finns möjlighet till noll ensamtid de första månaderna?
  • Börja att kolla efter nytt hem åt hunden i din umgängeskrets så du kan få referenserna på familjen/personen som är intresserad.
  • Undvik att lägga ut hunden på Blocket. Du måste kunna kolla upp de intresserade ordentligt. Det kan till exempel vara någon med djurförbud som kontaktar dig.
  • Var ärlig! Lyft upp hundens bra sidor men även nackdelarna. Den nya familjen måste få reda på eventuella problembeteenden tidigt i kontakten. Hur hunden klarar hundmöten är också viktigt.
  • Gör en veterinärbesiktning på hunden så den nya ägaren vet om det är något den behöver ha med i beräkningen.
  • Boka in en träff med hunden och den nya familjen innan ni bestämmer er om den ska flytta.
  • Skriv gärna ett kontrakt där ni till exempel skriver in om det finns en prövotid.
  • Se till att hunden blir försäkrad utan glapp mellan den gamla och nya försäkringen.
  • Registrera ägarbytet i Jordbruksverkets hundregister.
Etolog Anna Maria Svedberg har hjälpt till att omplacera cirka 300 hundar för organisationen Hundar utan hem. Foto: Maria-Thérèse Sommar.

Text: Lena Gunnarsson