Nytt botemedel mot hundens andedräkt

Nytt botemedel mot hundens andedräkt

Alla hundar luktar inte illa i munnen. Men många! Nu finns det forskare som jobbar på att hitta en lösning. Dofter av mint och päron kanske i framtiden kan ersätta den kväljande lukten från en hund med dålig andedräkt.

Det finns ett namn på detta  – dålig lukt från hundens mun kallas halitosis. Tandborstning hjälper inte alltid, en hund luktar ofta illa ur munnen. Att ta bort tandsten kan förbättra lukten – men inte alltid. Och i synnerhet ju äldre hunden är, desto mer innehåll i hundens andedräkt, så kan man milt uttrycka det.

Dålig andedräkt kan tyda på sjukdom, så ett besök hos veterinären rekommenderas alltid.

Besök veterinären vid dålig andedräkt

Dålig lukt kan alltså ha många orsaker, hunden kan ha ätit något äckligt, kanske avföring från ett annat djur. Den kan ha inflammerade läppveck eller inflammerade tandfickor. Skador i munnen kan orsaka dålig lukt. Olika tandproblem, men även andra sjukdomar , mag- eller tarmproblem – allt detta kan dålig andedräkt vara tecken på. Gå alltså till veterinären! I synnerhet om hunden hastigt förändrar andedräkt, från okej till väldigt illa.

Men dålig lukt behöver inte tyda på sjukdom. Hundar äter en helt annan mat än vi människor, och det som är ”normalt” för dem, är inte detsamma som för oss.

Botemedel mot dålig andedräkt

Nu har några forskare i USA utvecklat vad de hoppas på kan vara en metod som kan lindra dålig andedräkt hos hundar. Eric Lyons, docent vid Collage of Agriculture and Life Science School of Plants Science har tillsammans med forskaren David Baltrus, docent vid University vid Arizona, forskat fram en eventuell lösning.

Det var under en sen kväll vid lägerelden tillsammans med sina hundar, som Eric Lyons med sin gode vän, affärsutvecklaren Scott Zentack, fick idén.

”Vi tänkte att med all den kunskap som finns tillgängliga för forskare nu kan modifiera bakterier i laboratoriet”, berättar Lyons. ”Varför kan vi inte göra en bakterie som får hundens andedräkt att lukta bättre?”

Kan en bakterie hjälpa?

Forskarna har nu modifierat en bakterie, som utöver att den botar den dåliga andedräkten, ersätter den med en doft av päron och mynta. Denna tänker man sig använda i hundgodis och hundmat, om hunden äter det så kan detta förbättra andedräkten i 2 timmar, men man arbetar på att utöka det till 8-12 timmar. Än så länge så är forskningen bara i sin linda, men det ger hopp för framtiden.

”Vi hoppas att framtida försök kan hjälpa till att utveckla produkten från att endast lindra dålig andedräkt hos sällskapsdjur till att även kunna förhindra paradontit och andra orala sjukdomar”, säger Lyons.

Vill du läsa mer:

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9571679/Take-breath-away-Experts-develop-harmless-bacteria-strain-gets-rid-dogs-bad-breath.html

Aktuellt