Foderallergi
Foderallergi kan inte botas helt men lindras och på rätt kost och behandlig kan hundar bli helt symptomfria. Foto: Getty Images.

Foderallergi

Det kliar och kliar, lite överallt och hela tiden. Magen är uppblåst och fisarna får folk att lämna rummet. Det är möjligt att hunden är foderallergisk. Men hur vet man det och vad gör man åt saken? Låt oss djupdyka i ämnet foderallergi hos hund.

Precis som vi så kan hundar vara allergiska mot olika foderämnen. Vanliga symptom är hud- eller magproblem. En foderallergi är ofta något hunden är genetiskt predisponerad för. Den kan triggas igång när som under hundens liv, när hunden fått i sig av allergenet eller tillräckligt mycket för att en reaktion ska uppstå.

Vanligtvis märks symptom av inom hundens första levnadsår. Veterinärer enas om att foderallergi inte kan botas helt men lindras och hundar kan bli helt symptomfria på rätt kost och behandling.

Vanliga allergener

Det är vanligast att hundar är allergiska mot någon proteinkälla. Vissa kan även reagera på laktos (mjölkprodukter) samt gluten (spannmål såsom vete). De kan också vara allergiska mot kvalster som i sig inte har med hundmat att göra men som olyckligtvis kan finnas i torrfoder.

Symptom

Vid en foderallergi överreagerar hundens immunförsvar på en eller ibland flera ingredienser i kosten, tuggben eller i godis hunden ges. Som försvar producerar kroppens celler histaminer som orsakar:

  • klåda
  • diarré
  • kräkning
  • konstant eller periodisk lös avföring
  • hudrodnader
  • gasbildning/fisar
  • magknip

Rådfråga alltid veterinär

Innan du antar att symptomen orsakas av en foderallergi bör andra skäl uteslutas. Det finns nämligen flera orsaker bakom allergiliknande symptom, en del är allvarliga. Så byt inte foder på egen hand om du misstänker allergi.

Låt alltid en veterinär göra en helhetsbedömning av din hunds hälsa och guida dig i diagnosticering via en så kallad elimineringsdiet.

Byt inte foder på egen hand om du misstänker allergi. Låt alltid en veterinär undersöka hundens hälsa först. Foto: Getty Images.

Elimineringsdiet

En uteslutningsdiet kan ge mer information om vad hunden reagerar på. Man börjar med att utesluta godis och tuggben helt och hållet. Sedan ger man hunden en kost baserad på mycket rena råvaror (utan majs, spannmål, betmassa, potatis). Och helst ska kosten till en början bestå av en enda proteinkälla.

Vanligtvis behöver hunden stå på foderstaten i flera veckor innan utvärdering är möjlig men ibland får man en direkteffekt och hunden slutar klia sig eller får fastare avföring.

Säkra ämnen

Om hunden blir bättre under testperioden tyder det på att hen reagerat på något i kosten. Nästa steg är då att ta reda på vad genom att successivt, med flera veckors mellanrum, lägga till ännu en proteinkälla eller något annat födoämne som ris eller potatis. En sak adderas i taget. Varje tillagd råvara hunden inte reagerar på kan anses vara ett säkert ämne.

Elimineringsdieter tar lite tid men i slutet har du en lista på råvaror som hundens kost bör bestå av. För att kunna utvärdera vad som ger vilken effekt är det viktigt att hunden inte ges något annat att äta under testperioden.

Vid flera olika allergier

Om hunden inte bara är allergisk mot fodermedel utan även omvärldsallergener (kvalster, pollen etc.) kan veterinären ordinera en ”allergivaccination” (allergen immunterapi).

Först tar man reda på vad hunden är allergisk mot genom blodprov, sedan skapas en specifik cocktail med små mängder av det allergiframkallade ämnet/ämnena. Hunden injiceras med vaccinationen vid upprepade tillfällen och under lång tid.

Med tiden kan exempelvis pollenallergin minska eftersom immunförsvarets respons tonas ned av tillvänjningen. Det minskar risken för att ett överaktiverat immunförsvar (under pollensäsongen) även börjar reagera på exempelvis nötprotein. Strategin är att lösa pollenallergin för att även dämpa immunförsvarets generella överaktivitet.

Vanligtvis märks symptom på foderallergi av inom hundens första levnadsår. Foto: Getty Images.

Behandla i tid

Om en hund går med obehandlade foderallergier är risken stor för allvarligare hälsobesvär då kroppen går i ett överaktiverat läge. Tillbakabildning av tarmvilli* och nedsatt aktivitet i tarmslemhinneenzym (som möjliggör upptag av näring i tarmen) riskeras, likaså sekundära infektioner om hunden kliar upp sår på grund av allergiklåda.

Välj valp väl

Det går inte att förhindra foderallergi, men du kan vara noga vid ditt val av valp. Granska risken inom din valda ras och även uppfödarens avelsstrategi innan du köper hund.

Undvik att köpa valpar vars föräldrar (eller mor-/farföräldrar) har/hade allergier. Om du trots det får en valp med foderallergi bör du ta symptomen på allvar och agera i tid. Det ökar nämligen chansen på ett långt, symptomfritt liv trots foderallergi!

Tänk på:

Är din hund väldigt allergisk mot ett protein eller flera. Var försiktig med oljor (fisk, lax) då de kan trigga en respons. De bör endast innehålla fetter men vid produktionen kan proteiner slinka med.

Se även upp för tillsatser. En del foder innehåller konserveringsmedel, färgämnen och smakförstärkare som innehåller protein.

Etiketten kan säga halva sanningen. Ibland står det att fodret endast innehåller en köttkälla, men om din hund ändå reagerar kan det vara så att foderbolaget gjort en miss.

Intolerans eller allergi?

  • Vid allergi reagerar kroppens immunförsvar på ett helt ofarligt ämne som om det vore en inkräktare.
  • Vid intolerans saknar kroppen ett ämne, vanligtvis ett enzym som krävs för att bryta ner födoämnet.

Notera också:

Ingen råvara är den andra lik. En hund som är allergisk mot kyckling kan tolerera kalkon.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images

*Tarmvilli: Villi, eller tarmludd är små utskott på tarmen som hjälper till att suga upp näringen.