Attjo! – När hunden är förkyld
Foto: Getty Images

Attjo! – När hunden är förkyld

Rinnande nos, nysningar och allmänt hängig, så kan en förkylning hos hunden också se ut. Vad kan man göra för att underlätta för hunden när den är förkyld?

1. Symtom

Hosta, rinnande nos, nysningar, irriterande ögon, feber – ja som du ser så är symtomen på förkylning hos hund likartade med de vi människor får. För det mesta är det bara att vänta ut sjukan, precis som du gör själv när förkylningar drabbar dig.

2. Normal temp

Det kan vara bra att testa hundens temp under några dagar när den är frisk och kry för att veta vad normalvärdet för din hund är. Ta tempen med en digital termometer i ändtarmen. En frisk hund har en temp på cirka 38,5 grader. Om din hund blir krasslig så är det lättare att bedöma om hunden har feber om du vet vad den har som fullt frisk. Har din hund en grad mer i temp än normalt så har den feber. 40 grader eller över är ett mycket kritiskt läge och veterinär ska kontaktas för bedömning.

3. Samma symptom

Det finns andra åkommor som har samma symptom som förkylning har. Rinnande nos och nysningar kan vara noskvalster, allergi eller att något främmande föremål har kommit in i nosen. Hosta kan bero på till exempel kennelhosta. Här är det säkrast att rådfråga din veterinär.

4. Extra känslig

Har du en valp, eller en hund som kommit till åren, så kan de vara känsligare än unga friska hundar för en förkylning. Även hundar med hjärtproblem och kroniska luftvägsproblem kan påverkas mer. Har du en förkyld hund i den här riskgruppen så bör du kontakta veterinär tidigare.

5. Undersökning

Om hunden behöver veterinärvård så kommer du som ägare av hunden att få svara på frågor om sjukdomsförloppet. Om veterinären sen bedömer att det är nödvändigt så kan prov tas från svalget på hunden. Även blodprov, ultraljud, röntgen och kameraundersökning av luftrören kan vara sådant som veterinären vill följa upp med.

6. Smittspridning

Låt inte en förkyld hund träffa andra hundar. Smittan överförs via hosta och nysningar eller genom nos mot nos-kontakt. Även gemensamma mat- och vattenskålar kan göra att smittan överförs. Undvik även att promenera där andra hundar ofta går och att besöka hundrastgådar, även om inte andra hundar är där just då.

7. Vila

En förkyld hund behöver ta det lugnt så länge den är påverkad. Låt hunden vila och förklara för mindre barn att nu måste hunden få ta det lugnt. Promenaderna kan vara en kortare rastningsrunda i ett långsammare tempo än vanligt.

8. Kan jag smitta vovven?

Vanligen blir inte hundar sjuka av samma bakterier eller virus som orsakar luftvägssjukdom hos människa och vice versa. Däremot skulle hunden kunna bära på ditt influensavirus om du har pussat på hunden och på så sätt sprida viruset vidare till en annan människa.

9. Kennelhosta

Om din hund ofta träffar andra hundar, kanske på hunddagis, träningar eller på utställningar, så kan en vaccination mot den smittsamma kennelhostan vara klokt. Vaccinet skyddar inte helt mot infektion men vaccinerade hundar får oftast mildare symtom än ovaccinerade. Vaccinationen ska fyllas på årligen.

10. Omtanke

De flesta, både människor och djur, vill ha lite ”tyck synd om” när vi mår dåligt. Att ha sköna bädden i ett lugnt hörn, men ändå med utsikt över rummet och möjlighet att hålla koll är kanske vad din hund föredrar när den är sjuk.  Eller annars kanske den vill vara ifred i eget rum utan störande ljud.

Vänliga ord och lugna strykningar över hundkroppen kan vara skönt. Lite skön massage kan också uppskattas. Favoritgosedjuret som sällskap och någon extra godbit borde också få hunden att må lite bättre.