Åsa Tova Bergh har varit omgiven av hundar i hela sitt liv
Åsa Tova Bergh har med åtta hundböcker i bagaget hunnit inspirera många hundägare. Foto: Emma Ruthberg

Åsa Tova Bergh har varit omgiven av hundar i hela sitt liv

I byn Åsmon i Västernorrland bor trick-dog-coachen och hundinstruktören Åsa Tova Bergh. Med åtta hundböcker i bagaget har hon hunnit inspirera många hundägare.

På ytterdörren finns tydliga skyltar som dvärgpudel vaktar här och Varning för hundhår. I det stora huset möter sedan fyra glada dvärgpudlar och rottweilern Duga. Den sistnämnda är mer tystlåten än sina livliga kompisar

I den nyligen tillbyggda delen möter Åsa upp personligen, omgiven av alla sina hundar.

– Du får ursäkta röran men vi är fortfarande i byggtagen, säger Åsa med ett leende. Det här ska bli mitt nya träningsrum. Utbyggnaden är precis ovanpå mina gamla svartvinbärsbuskar.

I det öppna rummet finns pallar i olika storlekar. Vid ett fönster finns en mindre bänk med en tillhörande trappa med halkskydd.

– Jag har ju svårt att nå ner till golvet, därför har jag gjort att hundarna kan komma upp närmare mig, fortsätter Åsa. I hennes knä myser samtidigt en liten black and tan-färgad lurvig pudel. Bredvid sitter den tioåriga rottweilern Duga. Hon visar att hon vill något och blir klart nöjd när hon får tillåtelse att lyfta på locket till en förvaringslåda och kan hämta sin favoritleksak.

Uppvuxen med hundar

Åsa Tova Bergh har varit omgiven av hundar i hela sitt liv. Hon växte upp tillsammans med en schäfer och senare födde familjen upp taxar i mindre skala. I sitt vuxna liv blev det sedan både rottweiler och labrador. Åsa kom att arbeta inom bland annat vården, som reseledare och frilansskribent. Närmast hennes hjärta låg dock musiken och att göra låtar. Hon spelade gitarr och sjöng visor men förekom även inom andra genrer. I tio år turnerade hon med bandet Soulutions, ett norrländskt Commitments.

Vad många av alla de som läst hennes hundböcker kanske inte vet, är att hon överlevt en väldigt allvarlig fysisk smäll efter att ett blodkärl i nacken plötsligt brast då hon var 28 år gammal. Livet vändes totalt upp och ner och inledningsvis var Åsa totalförlamad. Det blev ett halvt års vistelse på sjukhus innan hon kunde återvända hem till sonen Love, knappt 16 månader gammal.

– Jag som alltid varit omgiven av fyrbenta familjemedlemmar tvingades göra valet att lämna bort min dåvarande labrador. Tiden som följde var tuff på flera olika sätt. Min rehabilitering gick framåt men det blev ganska många år utan hund, fortsätter Åsa.

Åsa Tova Bergh, har sedan cirka fem år tillbaka även en mindre SKK-uppfödning på dvärgpudel. Här med dvärgpudeln Kompa i famnen.

Ser möjligheterna

Idag är Åsa fortfarande halvsidesförlamad men med sina öppna ögon ser hon istället mera till möjligheter än hindren. På en vägg hänger ett diplom som visar att hon sedan några år tillbaka är auktoriserad domare i nosework. På en annan vägg finns ett intyg att hon av SKK är certifierad assistanshundinstruktör. Beteendecoach, tricktränare, klicker, BAT ett 70-tal andra diplom ligger undanstoppade; allt behöver inte vara framme och samarbetet med de egna hundarna vittnar om en djup kunskap.

Hennes funktionsnedsättning med bara en rörlig arm gör att hon dessvärre inte längre kan spela något instrument.

– Men jag kan ju alltid sjunga och musiken går igen då mina hundar bär musiknamn som Jamma, Lira, Tone, Kompa och Mixa, skrattar Åsa. Sedan är dessutom min son musiker idag så via honom får jag även en del.

Skrev bok på eget förlag

Det var först i början på år 2000 som Åsa kände att hundlivet kunde få fortsätta och skaffade då rottweilern Nova. Hon visade sig vara precis så klok och lyhörd en hund kan vara. Nova lärde sig att underlätta Åsas vardag med sånt som att plocka upp från golvet, tömma tvättmaskinen, bära mjölpåsar och konservburkar från skafferiet. Samtidigt upptäckte Åsa hur totalt missförstådd rottweilern tycktes vara som hundras. Efter att Nova hade blivit certifierad servicehund satte hon sig ner och skrev boken En Rottweilers försvarstal som hon dessutom gav ut på sitt nystartade förlag Eget Bevåg.

– Rasen rottweiler hade blivit en populär modehund och 2004 registrerades 1341 rottweilervalpar inom kennelklubben. Många tyckte att det var en ståtlig hund, men inte alla hade kunskaperna eller tiden att hantera de otroliga egenskaper rasen har på insidan. Som jag försökte uttrycka redan då; man köper inte en traktor för att rensa blomlådan.

Detta är 16 år sedan. Idag är det den 10-åriga rottweilern Duga som sköter servicehundsjobbet, även om Åsa även har en del hjälp av tvåbent personlig assistans. På hennes förlag Eget Bevåg har det under åren kommit ut flera böcker som Uppdrag Hundgöra, Bollvallning, Hundarnas leksakslåda och Ut & Lek med din hund.

– Även om man tar sina dagliga promenader med sin hund är jag mycket mån om att hundar även måste få använda sina hjärnor. Genom att hitta på kreativa saker förstärker man samtidigt att promenaden blir till något värdefullt. Jag vill ge 100 procent fokus när vi är ute. Mobilen är bannlyst – det måste få finnas tid som ägnas helt åt hundarna.

Servicehunden Duga ståtar även med titeln Trick Dog Champion. Med imponerande precision placeras mynt i sparbössan.

Kursverksamhet

I grannfastigheten till Åsas hus, på Åsmon 111, ligger sedan 18 år tillbaka HUNDraelvans kursgård. Här erbjuder Åsa kurser i allt från vardagslydnad och aktivering till enskild träning. Många namnkunniga hundproffs har varit gästinstruktörer och flera sporter har haft Sverigepremiär just här. På tomten runt kursgården finns redskap till utomhusaktiveringar så som halva bildäck att krypa igenom, skrammelutmaningar, parkourhinder och stubbar att klättra på. På en inhägnad plan lite längre bort erbjuds även möjlighet att träna agility.

Sedan fem år har Åsa även en mindre SKK-uppfödning på dvärgpudel. Hennes kennelnamn är Nämforsens kennel.

– Bor man som jag i en kulturbygd som är fylld av gamla tiders hällristningar har så klart min kennels logotype en touch av hällristning fast med pudelsvans.

Närvaron viktigast

Åsa är inte odelat imponerad av den växande industrin kring alla färdiga men alltför dyra hundleksaker.

– Det går liksom inte att köpa sig fri. Hunden behöver vår närvaro, inte i första hand prylar. Dessutom finns det mycket man kan göra själv, säger Åsa och visar sitt hemmagjorda valp-gym som består av hängande petflaskor med olika innehåll.

– Jag har ungefär en valpkull om året. När de ska flytta till sina nya familjer skickar jag med grejer som jag tycker är viktiga. Inga gratispaket med prover och reklam för något jag själv aldrig skulle använda. Däremot får valparna lära känna sina nya familjer då de övernattar på HUNDraelvan inför leverans, en helg då man även konkret går igenom kloklippning, pälsvård, beteenden och träning.

Detta utesluter inte att valparna även får med sig klicker, tandrengöring, filtar, böcker av flera bra författare, kamptrossar av återanvänt tyg… och så det kanske allra viktigaste: Att alla de små får med sig någon lukt från sin mamma i form av någon virkad leksak med hennes hår inuti.

– Den lyxen kan jag bjuda på med hjälp av tvåhänta kompisar som handarbetar!

Även om det har gått många år sedan den ödesdigra dagen då blodkärlet brast i Åsas nacke och att hon sedan dess lyckats skapa en både harmonisk och funktionerande vardag med sina hundar tvingades hon ändå för några år sedan att motta flera sorgebud under kort tid. Hennes bästa väninna drunknade när hon räddade sin hund som gått ner sig på isen. Året därpå avled Åsas sambo och livskamrat sedan 15 år och under ungefär samma tidsrymd gick även hennes båda föräldrar bort.

– Men jag tror alla hundägare känner igen sig i att även när man är riktigt nerstämd och ser allt som i ett grått töcken är det god hjälp att det kommer en fyrbent med förväntan att göra något. De kräver närvaro, att man faktiskt tar sig utanför dörren – och de lurar en att skratta rakt igenom mörkret.

Dvärgpudeln Tone är en hejare på att köra dockvagn.

Coach i trick dog

Sedan några år tillbaka är Åsa, tillsammans med bland andra Susanna Larsdotter, godkända som svenska coacher för den amerikanska siten Do More With Your Dog. På Facebook har de gruppen HUNDraelvans Spark Team NTD med över 3000 medlemmar. Där kan hundägare lägga ut korta filmer på sina hundar när de gör sina tricks. Genom att uppnå olika nivåer av svårighet bedömer Åsa och Susanna dem sedan i olika stadier och godkänner titlar som Novice Trick Dog, Intermediate Trick Dog och så vidare.

– Det här med trick dog har vuxit explosionsartat de sista åren och är jättekul. Här finns det många möjligheter att lära sin hund de allra enklare tricken. Även om man är rörelsehindrad och bara kan sitta på en stol är det fullt möjligt att lära hunden tricks som att stå med tassarna på en närbelägen pall, gå runt stolen, fånga godis i luften eller ”Låta bli” som innebär att godiset inte får tas förrän matte eller husse säger att det är okej.

Med Åsa som matte är det kanske inte så konstigt att rottweilern Duga har erövrat den finaste titeln som Trick Dog Champion. Samtidigt är det imponerande att se hur Duga med sin stora mun greppar ett litet mynt och sedan lägger ner det i en smal springa på en sparbössa.

Korta fakta om Åsa:

Ålder: 60 år.
Familj: Sonen Love 33 år, med dottern Antonia.
Hundar: Duga, rottweiler, Jamma, Lira, Tone och Kompa, dvärgpudel. Mixa
mellanpudel.
Uppdrag: Vice ordförande i Svenska klubben för flerfärgade pudlar.
Bor: I byn Åsmon cirka 5 mil från Sollefteå i Västernorrland
Gör: Håller dag- och helgkurser i vad som kan utveckla hundar och deras ägare till roligare och bättre dagar på HUNDraelvans Kursgård, skriver hundböcker på det egna förlaget Eget Bevåg, är godkänd domare i nosework och coach i trick dog
Aktuell med: Ständig inspiratör, oavsett rörelsenivå. Det finns alltid möjligheter att utveckla både egna och andras hundar till nya utmaningar.

Text: Thérèse Juel. Foto: Thérèse Juel, Emma Ruthberg.