5 frågor till Gurgin Bakircioglu
Gurgin Bakircioglu tillsammans med sin hund Ronja. Foto Avat Andimeh

5 frågor till Gurgin Bakircioglu

Gurgin Bakircioglu driver Hundpodden Vår Bästa Vän, som även sänts i Sveriges Radio. Han har hållit på med detta i snart tio år, men driver nu de senaste åren podden i egen regi.

Hur kom det sig att du startade Hundpodden?

– Jag driver ”Hundpodden – Vår Bästa Vän” sedan snart 10 år. Podden startade jag när jag kände mig väldigt ensam när jag kämpade med min hund Esmer. Jag gjorde alla möjliga misstag, från alfarullningar till att rycka i kopplet. Jag följde då de råd som var vanliga vid den tiden innan jag insåg att det finns mycket forskning inom ämnet och att den talar tydligt om vilka metoder som fungerar. Men tyvärr så har myter och förlegade idéer om bland annat dominans fått ett starkt grepp. Det måste monteras ner. Inte visste jag att det här skulle bli Nordens största ljudproduktion om hund på kort tid.

Vad handlar den om?

– Den har fullt fokus på relationen mellan hund och människa, baserat på forskning. Jag försöker agera som en guide för vanliga hundägare i Hundsverige, för att hjälpa dem att undvika oseriösa metoder och tillvägagångssätt som saknar vetenskaplig evidens. Podden behandlar olika ämnen relaterade till hundar, inklusive utbildning, beteende, hälsa och allmän omvårdnad. Ibland tar jag upp samma ämnen på nya sätt eller har nya gäster, eftersom det ständigt dyker upp ny kunskap.    

Vilket har varit ditt viktigaste program?

– Det viktigaste programmet för lyssnarna har förmodligen varit de avsnitt där vi diskuterar vanliga oönskade beteenden hos hundar, som till exempel utfall och separationsångest. Men för mig personligen var det mest betydelsefulla avsnittet när jag hade en intervju med Cesar Milan. Där insåg jag hur svårt det var att ifrågasätta honom och komma förbi alla de förberedda skripten från showbiz-världen. Han är otroligt charmig. Men lite av det han säger rimmar med den enorma uppsjö av forskning som finns tillgänglig idag.

– Annars är jag väldigt stolt över avsnittet ”Uppföljningen av Trubbnosuppropet – Vad hände sen?”. Där jag tog reda på vad som har hänt de senaste 6 åren sedan 600 veterinärer drev kravet på sundare avel gentemot Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket för att få ett stopp normaliserandet av andningsproblemen och den lägre medellivslängden.

Vad får du gensvar på podden?

– Podden har fått respons från lyssnarna i form av feedback och diskussioner kring olika avsnitt. Ett specifikt program som väckte extra uppmärksamhet var avsnittet med Cesar Milan, på grund av de kontroversiella åsikterna kring honom och hans metoder. Många var nyfikna på mina egna reflektioner och hur jag ställde mig till hans syn på hundar och jag tycker att min roll, som hundjournalist, alltid ska vara att förhålla sig till vad forskning säger i dagsläget och hur vi får akademins resultat att rimma med en stor portion empati och kärlek för våra fyrbenta.

Hur ser framtiden ut för podden? 

– Tyvärr ser framtiden för podden mörk ut. Jag har haft ekonomiska svårigheter med podden de senaste åren och nu, för första gången, överväger jag att lägga ner podden. Kanske vid 10-årsjubileet? Produktionen kostar mig för mycket och jag har haft svårt att hitta nya sponsorer som matchar poddens värderingar, eller att samla in tillräckligt med Swishbidrag från lyssnare.

– Jag har alltid strävat efter att göra kunskapen lättillgänglig för våra hundars skull och undvikit att gömma den bakom betalväggar. Det kommer att bli mina principer som sannolikt blir poddens undergång. Men jag förstår vikten av tillgänglighet för människor med svagare ekonomi och vill att kunskapen ska vara tillgänglig för alla.