Nya regler om hundkiss

Nya regler om hundkiss
Från och med 1 juli i år börjar de rikstäckande kommunalreglerna om hundkiss att gälla. Det nya EU-dekretet om hundkiss har tagits emot med blandade känslor hos allmänheten.

– Det är ju helt sanslöst att vi har fått vänta så här länge på dessa reglerna, säger Krister Brakvigg i Huddinge. Han tycker att beslutet dröjt och hade helst sett att hundar har på sig blöja när de går ut på offentliga platser.

Hundpsykologen och Härliga Hunds bloggare Carro Hellgren motsätter sig detta:

– En blöja skulle hämma hundens möjlighet att utföra naturliga beteenden, något djurskyddslagen är tydlig med att hundar ska få möjlighet till. Dessutom påverkar den hundarnas språkuttryck, då det skulle hämma dem kroppsligt. Kroppsspråket kommer påverkas, eventuellt kommer de inte kunna kommunicera fritt med andra hundar vilket kan öka missförstånd och därmed skapa aggression eller rädslor.

Nya uppsugningsmöjligheter

För att kunna plocka upp kisset, eller suga upp det snarare, finns också ett specialframställt absorptionsgranulat som du som hundägare kommer att kunna köpa där du köper hundbajspåsar.

Absorptionsgranulatet, små korn som alltså suger upp din hunds kiss och gör det lättare att samla ihop och slänga, kan till en början hämtas hos kommunen. Alla kommuner har skyldighet att tillhandahålla detta, tills granulatet finns att köpa ute i butikerna.

 

Aktuellt