Nellys klickerskola del 9

Nellys klickerskola del 9

Så lär du hunden städa

Hundar är, precis som småbarn, experter på att strö grejer omkring sig. I varje fall gäller det för Nelly. Så därför tänkte jag lära henne städa upp efter sig. Till detta behöver jag en balja/bytta som hon kan lägga sina saker i, en leksak som är lätt att ta i munnen och som enkelt kan släppas i baljan/byttan, en skål med många små godisbitar och så förstås en klicker. Till att börja med kräver jag bara att hon ska nosa på leksaken på golvet, sedan att hon ska ta den i sin mun.

Efter en kort paus introducerar jag baljan och låter Nelly nosa på den först. Sedan sticker jag in den under hennes huvud så fort hon har plockat upp leksaken. Det här steget är svårt för Nelly. Som ni ser på nästa film tar hon flera rejäla time outer. I det läget är det viktigt att låta hunden tänka färdigt och att själv vara helt passiv. Det är svårt, vi vill ju gärna gå in och hjälpa våra hundar, men då försvårar vi både för dem och för oss själva. Så ha tålamod och is i magen.

Efter ungefär en kvarts träning, avbruten av några korta pauser och en längre kisspaus, har polletten börjat trilla ner hos Nelly. ”Aha, leksaken ska in i baljan”. Då kan nästa problem uppstå, att hunden blir lite slarvig och leksaken hamnar utanför baljan. Här gäller samma sak som tidigare: Var passiv och vänta ut hunden.

Nästa steg, som jag introducerar efter någon/några dagars träning, är att jag sätter baljan en liten bit ifrån mig och ser om hon går dit och släpper leksaken. Gör hon det så har hon förstått, gör hon inte det måste jag placera baljan närmare mig. Till slut, när Nelly är riktigt säker på vad hon ska göra, lägger jag på ett kommando. Och sedan är det bara att börja lägga till fler föremål som ska städas undan.

Lycka till!

Här är de andra delarna i klickerskolan!

Klickerskolan del 8 – öppna lådor

Klickerskolan del 7 – använd dina ben, hund

Klickerskolan del 6 – tända och släcka

Klickerskolan del 5 – gå runt saker

Klickerskolan nr 4 – inkallning med handtarget

Klickerskolan nr 3 – klicka in handtarget

Klickerskolan nr 2 – klicka in ”sitt”

Klickerskolan nr 1 – så här börjar ni


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Övningen ”dirigenten”

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…