Mission Rabies

Mission Rabies

Det har slagit mig många gånger när jag varit ute och promenerat ihop med gatuhundar här i Goa att människor man stöter på faktiskt är superrädda för hundar. Anledningen till detta stavas rabies och många får lära sig som barn att ALLA hundar är farliga och om man blir biten så dör man.Så är ju kanske inte fallet direkt men här ska man inte skämta bort denna dödliga sjukdom. Tillägnas bör att jag under tre år här aldrig stött på en rabiessmittad hund.

Vill även varna känsliga läsare för en del eventuellt stötande bilder i inlägget.

Lastbil med operationssal och labb.

Rabies är inget vi är vana vid att ens behöva prata om i Sverige, men här i Goa, och i hela Indien, är rabies bland gatuhundar väldigt, väldigt utbrett. Många människor avlider av rabies, över 60 000 om året, 40% av dessa är barn under 15 år och i 99% av fallen är det på grund av hundbett.

Indien är det landet i världen där flest människor avlider av rabies, hela en tredjedel av alla världens fall. På grund av detta är det även många friska hundar som avlivas då rädslan för sjukdomen är så stor. Har man drabbats av rabies och symptom uppvisas finns det inte mycket att göra…

Veterinärerna kollar dropp inför operation.
1_1

För några veckor sedan var jag och Karen och besökte Mission Rabies rullande operationssalar som stannat till i huvudstaden Panjim. Här hade man slagit upp några plastbord och presenningar som tak och utförde vaccinationer och steriliseringar på både gatuhundar och husdjur. Läkarteamet består av nyutbildade veterinärer som genomgår specialträning inom rabiesvaccination och sterilisering och allt övervakas av en väl erfaren veterinär.

Det förs protokoll över alla operationer.
Skönt att se att veterinärerna verkligen bryr sig om hundarna.

Teamet får tips av allmänheten om vart det kan befinna sig hundar som uppvisar någon/några av det 16 symptom djuren får då de smittats med rabies (tex aggressivitet, skummande saliv, kramper, feber, förlamning och attitydförändringar) och försöker fånga in hunden för observation.

Någon form av hov som används vid infångande av gatuhundar.

Målet är att helt utrota rabies i Indien innan år 2030 och lyckas man vaccinera 70% av alla hundar i landet är man på mycket god väg. En vaccination är dock inte livslång utan håller i cirka tre år, men det är inte skadligt för en hund att få en spruta om året.

Vaccin.
Veterinärerna gör sig redo för operation.
Veterinären som övervakar allt som händer. Här med rena händer inför operation.

Det är ju relativt svårt att hålla koll på vilka gatuhundar som har blivit vaccinerade (vi snackar all form av vaccin) men ofta gör man ett klipp i ena örat, man avlägsnar liksom tippen längst ut, så att man ser vem som faktiskt fått vaccin. Men vilket spruta hunden fått kan den ju tyvärr inte tala om själv sen.

Denna hunden hade fått halva ansiktet avbitet och fick opereras.

Tyvärr är det ju så i verkligheten att inte alla sagor slutar bra och en liten valp som uppvisade symptom på rabies, efter att ha övervakats av Mission Rabies-teamet i 24 timmar, fick avlivas. Man ska nu ta prover från valpens hjärna för att se så att den verkligen var smittad av sjukdomen, samt även i utbildningssyfte och forskning. (Det visade sig senare att valpen faktiskt var rabiessmittad)

Lilla valpen fick somna in då den var rabiesmittad...

Mission Rabies-gruppen gör så mycket mer än att bara vaccinera hundar – man utbildar skolbarn, veterinärer, samlar in pengar åt olika ändamål och vill så småningom sprida sin organisation till fler länder än bara Indien och Malawi, där de finns nu.

Om du är intresserad av att lära dig mer så titta gärna in på deras hemsida:
www.missionrabies.in
Jordbruksverket har även rabiesinfo på svenska.