Månades sötnos – Elda

Månades sötnos – Elda

Månadens sötnos i Härliga Hund - labradorvalpen Elda.

Varje månad väljer vi på Härliga Hund en läsarhund som blir utvald till Månadens sötnos. I nummer 6/2019 av Härliga Hund var det Elda, en fem månader gammal jaktlabrador. Här får du veta lite mer om henne.

Elda är en jaktlabrador och kommer ifrån Meadowlark Gundogs i Småland, i stamtavlan heter hon ”Meadowlark Bohemian Rapsody”. Hon har hunnit bli 5 månader nu och vi är så glada över att ha henne i våra liv. När jag gick gymnasiet pluggade jag Naturbruk inriktning Hund och har alltid varit väldigt fascinerad och intresserad av hundar och att de är kapabla till att göra så mycket.

Jag praktiserade i två omgångar under min gymnasietid och fick verkligen upp ögonen för rasen –har sedan innan en golden retriever tik som heter Nessie och som jag då började apportera med och har fortsatt under alla år sedan dess, Nessie har hunnit fylla 7 år och när jag och min sambo började fundera på valp så var det självklart att jag skulle kontakta Birgitta, uppfödaren. Det som tilltalar mig är deras vänlighet, ”will to please”, glädje och nyfikenhet på livet. När Eldas uppfödare Birgitta hörde av sig i december 2018 och sa att hon hade en ledig, gul tik blev ingen gladare än vi. Vi längtade och längtade och när jag åkte ner till Småland för att hälsa på så var tårarna inte långt borta. Kärlek vid första ögonkastet för både mig och min pojkvän.

Vad är det roligaste hon vet?

Elda är heeeelt galen i att simma och att bada, hon hoppade i första gången när hon var 14 veckor i början av april. Sedan dess kastar hon sig från bryggor och stenar – allt så länge hon hamnar i vattnet. Höjd, vågor eller grad verkar inte spela någon roll. Hon tycker också det är väldigt roligt att hämta saker, att apportera, inte så konstigt med tanke på hennes ras. Vi har testat ett fåtal gånger att kasta i en dummie och hon blir superfokuserad och simmar ut, plockar upp den och kommer in med den till oss.

Vad gillar hon inte?

Väldigt bra fråga… Elda älskar typ allt, ibland lite för mycket! Alla som tittar på henne vill hon pussa på. Men hon inte bästis med dammsugaren, utan den är fortfarande under granskning.

Vad hittar hon på för bus?

Hon älskar strumpor. Det är komiskt att man har lådor med hundleksaker, men ändå är det oftast de som lockar minst. Så att komma springandes till oss med strumpor eller skor har blivit en populär grej! Även husses foppatofflor, de är hon väldigt förtjust i, luktar nog ganska gott tycker Elda.

Favoritmat?

Hon äter allt som går att äta till motsatsen bevisats. Hon lärde sig loss snabbt och släpper allt om man ber henne, vilket har varit till stor nytta utomhus och speciellt när hon var pyttebebisvalp. Vi bor i stan och det ligger mycket matrester med mer överallt –nu vet hon att vi inte plockar upp annat än pinnar ute om hon känner för det – däremot skulle hon aldrig säga nej till någonting om det erbjöds tror jag. Gurka äter hon med lika stor glädje som ett gottigt ben. Men hon är väldigt förtjust i mjukost.

Gillar allra bäst?

Storasyster Nessie är hennes idol och världens snällaste, sånt tålamod med sin duracellkanin till lillasyster – även kullsyrran Märta som hon fått träffa kontinuerligt och hennes mormor/farmor är favoriter. Husse och matte är nog också helt okej.

Någon annan kul detalj?

Hon har fått vad vi kallar ”Dobby-öron”–öronen står rätt ut och hon är så otroligt gullig. Man kan inte låta bli att skratta åt henne! Elda har också cirka noll procents integritet, ska vara så nära som det går och helst hela tiden. Hade hon kunnat krypa in under huden hade hon gjort det på en sekund. Otroligt mysigt vid rätta tillfällen! När vi har folk över som kanske inte är så jätteförtjusta i massa pussar och en hund som vill ligga i knät jättejättejättegärna så är det tacksamt att man kan be henne gå och lägga sig. Hon är otroligt kärleksfull och vänlig mot allt och alla och det är vi väldigt glada för och vill vara med hela tiden, att ha henne lös går utmärkt och hon vill vara med sin flock hela tiden, för att inte tala om lättlärd –vilket kan vara både bra och dåligt!

Är din hund Månades sötnos?

Vill du att din egen hund ska bli Månadens sötnos i Härliga Hund? Då ska du mejla lite bilder av god kvalitet till red@harligahund.se, och även berätta lite om din hund. Uppge namn och adress till dig själv. Viktigt är också att bilderna är av god kvalitet, då har ni större chans att vinna, för den som blir utvald får ett paket från DogBox hemskickat.

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret