Lykke ska avslöja eventuell dopning inom travsporten

Lykke ska avslöja eventuell dopning inom travsporten

Hundnosens användningsområde utvidgas ständigt. Nu ska det skarpa luktsinnet hos riesenschnauzern Lykke avslöja dopningfusk inom travsporten.

Det den 2,5-åriga Lykke gör är sannolikt världsunikt. Han söker nämligen inte bara efter sprutor, burkar eller liknande som kan innehålla preparat som ”vanliga” sökhundar gör. Han söker också efter spår av preparat som kommer ur en häst och alltså redan gått genom kroppen. Lykke ska bland annat söka igenom boxar och urinfläckar både på tävlingsplatser och vid kontroller i träning för att peka ut hästar som kan vara behandlade och därmed bör provtas.

Specialsökutbildning

Lykke har tillsammans med sin förare Fia Mårdfelt gått en specialsökutbildning på Hundcampus och under utbildningen kände Fia att det vore intressant att testa på hästar och antidopning. Fia tog kontakt med Svensk Travsport och ett pilotprojekt inleddes under våren 2021.

– Lykke har visat sig ha alla de kvaliteter som behövs för en hund som ska arbeta med sökuppdrag på den här nivån. Hans personliga egenskaper i kombination med en enorm analysförmåga gör honom till ett fantastiskt verktyg. Vi är nu redo att stötta Svensk Travsport i deras antidopningsarbete och med Lykke kan vi utveckla arbetet till nya nivåer, förklarar föraren Fia Mårdfelt.

Riktad provtagning

Tack vare Lykke och Fia kan Svensk Travsport nu rikta sin provtagning där Lykke markerar att otillåtna substanser kan ha givits till hästen.

– Det skall vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska via dopning. De som försöker dopa, de ska veta att vi jobbar mot dem och vi kommer aldrig sluta arbeta mot dem. De ska känna att vi är där, de ska känna vår närvaro, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport.

Källa: Svensk Travsport

Aktuellt