Liten vovve sussar var?

Liten vovve sussar var?
När man har tagit hem en valp uppstår frågan omedelbart – var ska valpen sova? Det ska den ju göra redan från första kvällen. I början är det precis som om vilken bebis som helst har flyttat hem till en, och hundvalpen kommer dessutom oftast från en miljö med många syskon som den har kunnat gosa och sova tillsammans med. Att nu behöva sova alldeles ensam för första gången är givetvis ingen självklarhet.

Så hur gör man? Ska man låta valpen ligga i ens egen säng? Eller drar man in valpens bädd till sitt sovrum? Och kanske har man en valp som behöver byta bädd eller korg, eftersom den blir större – hur gör man med det?

Börja tillsammans
Många börjar med valpens bädd vid den egna sängen. Christine Olsson har fött upp flera valpkullar och är van vid att ge nyblivna hundägare råd om var valpen ska sova. Hon har ett bra tips:
– Ha valpen i en hög låda som du kan ta in i sovrummet den första tiden. Husse eller matte kan sträcka ner en hand i lådan hos valpen, vilket brukar göra susen. Den känner sig trygg och sover gott. Lådans höga kanter gör att valpen inte ser var den är, och på morgonen lyfter man ut lådan till det rum där valpen ska vara. Då ser inte valpen var den är och får inte för sig att den ska vara i sovrummet om man inte vill det.

Det viktigaste, enligt Christine Olsson, är att man innan man tar hem en valp har bestämt om den ska få sova i sovrummet eller kanske till och med i sängen.
En bra början är alltså att valpen får sova i samma rum som sin nya husse och matte. De allra flesta hundar lär sig snabbt var man sover, äter, och kissar – och blandar sedan inte ihop de platserna.

Växande valp
Har man en valp som kommer att bli påtagligt större, kan man göra det enkelt för sig och köpa den stora bädden direkt, men bädda lite i den så att den blir ”liten” och ombonad för den lilla valpen. Allteftersom valpen växer tar man sedan bort filtar, dynor och kuddar.

Ibland händer det att det inte finns så mycket kvar av den bädd valpen började med, för att den har tuggat på den. En korg brukar valpen också gärna vilja gnaga lite på. Svårt att planera för och rätt vanligt valpbeteende. Man får vara beredd på lite av varje. Ibland märker man att valpen inte trivs i den bädd man har valt utan hellre sover på andra platser. Då får man pröva sig fram till en ny.

Egen säng, tack
Helt klart är att alla hundar mår bäst av att ha en bädd som tydligt är deras egen. Oavsett hur ofta den sover just där. Har man flera hundar så ska man alltså ha en bädd för varje hund. Ibland alternerar hundarna mellan bäddarna, ibland inte. Oavsett vilket så vet de precis vems bädd som är vems. Har man skapat en trygg sovplats för valpen redan från början blir det fortsatta livet med hunden så mycket bekvämare, för alla i hemmet.

Okej med bur?
Att ha valpen i bur är omtvistat och dessutom är det olagligt att stänga in hunden i en bur. Dock gillar många hundar tak över huvudet och den ombonade känsla en mysigt inredd bur kan ge. Tänk på att det inte räcker med öppen dörr, utan dörren ska vara borttagen helt och hållet.

 

Aktuellt