Lättare att ta med hunden till stranden

Lättare att ta med hunden till stranden

Med förra årets varma sommar i minne verkar det som om fler kommuner runtom i landet vill bli mer hundvänliga. Nu är hundar välkomna att bada vid stränder som inte är officiella badplatser i Halmstad. Även i Sundsvall har man öppnat upp för fler hundbad. 

Både människor och djur är välkomna till stränderna i Halmstads kommun. Men det finns speciella regler för djur på strand som regleras i  de lokala ordningsföreskrifterna. Enligt dessa regler får inte hundar vara på de officiella badplatserna mellan den 1 maj och 15 september.

Tidigare har man hänvisat hundar till kommunens enda hundbad vid Västra stranden. Från och med årsskiftet gäller nya regler. Nu är hundar välkomna att bada vid stränder som inte är officiella badplatser. Detta gäller året runt, även under badsäsong. Hundarna får även bada vid de officiella badplatserna mellan den 16 september och 30 april. Beslutet om de nya lokala ordningsföreskrifterna togs i kommunfullmäktige i december ifjol.

Fler hundbad

– Det är många som har hört av sig till oss med önskemål om fler hundbad. Därför känns det bra att kunna erbjuda den här möjligheten, både för våra kommuninvånare och besökare. Med de nya reglerna blir det tydligt var hundarna får vara när de besöker stränder, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.

Skyltar med information om var hundar inte får vara finns redan på stränderna. De kommer att kompletteras med skyltar som visar var de får vara.

Koppel eller inte?

– Som ansvarig för hunden måste du ha den under kontroll i din absoluta närhet och visa hänsyn till övriga strandbesökare, både människor och djur. Vi vore väldigt tacksamma om hundarna som besöker stränderna är kopplade. Var även noga med att plocka upp efter din hund, säger Sofia Warpman.

Det finns inget koppeltvång för hundar på stranden, om stranden inte ligger inom ett naturreservat.

– Hundar ska hållas kopplade året runt i de flesta naturreservat. Det är både för djurens och människornas bästa. Tänk på att förbudet att ta med hund ned på de officiella badplatserna mellan den 1 maj och 15 september även gäller inom naturreservat, säger Mikael Stenström, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland.

Även om det inte finns ett koppeltvång för hundar på stranden så har hundägare strikt skadeståndsansvar för sin hund och är ersättningsskyldig om någon, människa eller djur, skulle skadas oavsett om det sker av oaktsamhet eller olyckshändelse.

 

Aktuellt