Kom rätt förberedd till kursen

Kom rätt förberedd till kursen

Det där med att gå på kurs är inte alltid så lätt. Men det är kul och utvecklande – om det blir rätt. Chanserna för det sistnämnda ökar om man gett sig själv och jycken goda förutsättningar. Att hålla kurs är inte heller så enkelt.

Alla lär på olika vis, hussar och mattar så väl som de fyrbenta. Hundinstruktörer bör vara åttaarmade, mångfasetterade über-pedagoger med förmågan att träna två arter simultant. Det är jäkligt kul! Ibland svårt. Och jag älskar det. Varje gång.

För att som hundägare ge sin duo en schysst utgångspunkt finns det en del saker man kan tänka på. Ge er själva rätt förutsättningar:

1)Ge hundinstruktören förkunskaper om dig och din hund

Skriv ett kort mail som beskriver er, era preferenser, era farhågor, era intresseområden, mål och behov. Vad vill ni lära er, hur vill ni lära er det och vad behöver ni för att lära. Fråga om saker som är viktiga för dig; Får man stenciler på övningarna i efterhand? Finns toalett på plats? Vad har du för utbildning? Får hundarna nosa på varandra när de ses? Delge om din hund har några allergier, skador, svårigheter med andra hundar eller folk. Behöver din hund avstånd, är den lite osäker bland främlingar. All info är bra. Hundinstruktören får en bra bild av hur du hanterar din hund och vilka träningsmetoder du föredrar.

2) Fokusera

Din hund kommer troligtvis ha svårare att fokusera på inlärning i en ny miljö, med nya kurskamrater, än i hemmets lugna vrå. Speciellt om han/hon inte har tidigare erfarenheter av konceptet träning i grupp. Råd bot på det genom att öka motivationen för samspel.

Ta med dig rejält gott godis i små bitar, gärna en variation. Korv, köttbulle, leversnittar, baconost. Stuva ner en kul ny hundleksak (gärna på snöre så den kan dras längst med marken). Varför inte låta jycken följa med in i djurbutiken och välja själv. Leksaken bör vara en skatt som tas fram under träningspassen. Ligger den framme dagarna i ändå förlorar den sin charm.

 3) Ha med dig utrustning ni kan komma att behöva

Alla hundinstruktörer har inte material till låns. Packa ner sele, lina, skål och vatten, ett tuggben att sysselsätta jycken med under teorin och kanske en filt att slå sig till ro på. Att slå läger på kursplanen brukar oroliga hundar uppskatta. Ett ställe att återvända till där ni är ifred.

4)  Ta er tid

Stressa inte till kursplatsen med andan i halsen, precis i tid för att direkt behöva kräva koncentration ur hunden. Anländ en kvart innan, strosa och låt hunden nosa runt, göra ifrån sig och bekanta sig med miljön. Det kallas acklimatiseringsperiod och ökar chansen för fokus vid lektionsstart.

5)  Var mätt och belåten

Se till att du själv är mätt och belåten, känner dig trygg och ser fram emot aktiviteten. Annars är risken stor att även din hund är tveksam till det hela.

Och du… om du och din nyfunne tränare inte klickar eller om metoderna som används inte känns bra – testa en annan tränare. Smaken är som baken och det är okej. Du köper en tjänst. Du har all rätt att sluta nyttja den eller reklamera. Kul blir det sällan i längden om det inte ens känns bra från början.

Peace out!

/Carro, Krutor och Koi