Kan sjukdomar smittas mellan människa och hund?

Foto Getty Images

Kan sjukdomar smittas mellan människa och hund?

Ett par fall av sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor har nyligen aktualiserats. Vilka är dessa och hur kan man undvika dem?

Sjukdomar som sprids mellan djur och människa handlar främst om bakterier och parasiter som kan överföras vid direktkontakt med djuret, via avföring eller djurfoder. Men risken att du blir sjuk från din hund är liten om den är frisk, ren och fri från parasiter.

– Vi ska inte sluta kela med våra hundar, men använda sunt förnuft. Det finns enkla åtgärder för att undvika flera av de vanligaste smittorna. Ta för vana att tvätta händerna innan du hanterar livsmedel eller äter. Risken att bli sjuk från din hund är liten om den är frisk, ren och fri från parasiter, säger veterinär Anna Tranell Lindman, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Däremot gäller det att vara uppmärksam när det gäller insmugglade hundar. Risken för smittor och parasiter ökar om hunden är illegalt införd till Sverige. Då har den troligen inte undersökts av veterinär, den kan ha levt under ohygieniska förhållanden och inte fått nödvändiga vaccinationer. Här är exempel på sjukdomar som kan överföras mellan människa och hund:

Leptospiros

Leptospiros är en bakteriesjukdom som kan drabba både människa och hund. Sjukdomen är ovanlig i Sverige, men kan i år ha gynnats av det varma, blöta klimatet och sprids via hundens urin. I fall av leptospiros blir hunden slö, får feber och kräkningar, men djuret kan också vara smittbärare utan några symtom. Undvik smittan genom att inte låta hunden dricka ur stillastående vatten där till exempel råttor kan ha kissat.

Rabies

Rabies har inte funnits i Sverige sedan 1886, men det finns en risk att smittan förs in via insmugglade djur som inte är vaccinerade. Människor kan också smittas utomlands vid kontakt med gatuhundar. Låt därför inte barn klappa hundar och katter i andra länder. Rabies smittar från saliven hos infekterade djur till ett sår i huden eller till slemhinnan. De flesta fallen bland människor förekommer i Indien, Kina och Afrika efter kontakt med infekterade hundar. Rabies är en dödlig sjukdom om du inte får tidig behandling.

Färskt hund- och kattfoder 

Det gäller att vara försiktig vid hantering av färskmat till hund och katt. Fodret kan innehålla bakterier och parasiter som djuret kan föra vidare till andra djur och människor.  Även här gäller det att ha en god hygien och inte tillreda djurets mat i köket där du vanligtvis lagar mat. Var noga med att rengöra alla ytor, matskålar och köksverktyg.

Rävens dvärgbandmask

Rävens dvärgbandmask är en lurig, men ovanlig parasit. Den ger inte hunden eller katten några sjukdomssymtom, men kan bli en allvarlig åkomma hos människor. Djuret smittas genom att äta smittade sorkar och möss. Parasiten finns numera i Sverige och har en potentiell smittorisk. Även här gäller det att tvätta händerna innan man lagar och äter mat. Var också försiktig med råa bär och svamp.

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Själens rehabilitering  

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vill du få hjälp av Härliga Hunds hundcoach Fredrik?