Härliga Hund-nyheter

Julfarorna för din hund

En hund kan i obevakade ögonblick utan problem svälja en hel julskinka eller saffranslängd och det kan innebära stort obehag för hunden.

– Låt inte julmaten stå framme obevakad, och se till att hunden inte når godsaker som mörk choklad som är väldigt giftigt, berättar Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

När du besöker släkt och vänner får du också komma ihåg att de kanske inte är lika vana att ställa undan mat och annat som kan fresta hunden.

– Det är inte bara mat som lockar, berättar Lena. Man upphör aldrig att förvånas över alla de saker som plockas ut ur hundmagar; strumpor, underkläder, legobitar och andra små leksaker.

Topplistan 

1. Mörk choklad
Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden. Mörk choklad har hög halt av teobromin och redan små mängder kan vara livshotande.

2. Julskinka
Hunden mår inte bra av fet och salt mat. Den kan i värsta fall bli saltförgiftad eller få inflammation i bukspottskörteln.

3. Jäsande degar
Saffransdegar som slukas hela kan orsaka alkoholförgiftning.

4. Russin & nötter
Kan vara giftigt för vissa hundar och stora nötter med skal kan fastna i tarmen och orsaka stopp.

5. Levande ljus
En viftande svans och ett omkullvält ljus kan sluta i katastrof.

6. Kylarglykol
Är sött och hunden slickar gärna i sig vätskan. Redan små mängder är livsfarliga och misstänker du att hunden fått i sig glykol ska du genast ta hunden till veterinär.

7. Paketsnören 
Om hunden tuggar i sig snören, vilket är lätt hänt för en lekfull hund , kan det orsaka allvarliga och till och med livshotande skador i tarmkanalen.

8. Julgranspynt
Välj djurvänligt pynt, krossade glaskulor kan ge elaka skärsår i trampdynorna.

Under julen kan det vara svårare att hitta en öppen klinik eller en tillgänglig veterinär. Numera kan man dock hitta hjälp både via telefon eller webb, till exempel Agrias telefonveterinär (se nedan) eller FirstVet, på webben.

– Ett kvalificerat råd per telefon kan hjälpa dig att avgöra om ditt djur behöver akut vård och hur sjukdomen kan behandlas, säger Lena Bjurström.

Agrias Telefonveterinär nås på 0900-100 51 61 och svarar på joursamtal fram till 24 både vardag och helg.

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…