Att tänka på om du ska lämna bort din hund

Foto Getty Images

Att tänka på om du ska lämna bort din hund

Livet går inte att styra i detalj och plötsligt händer något som gör att du måste lämna bort din hund en kortare eller längre tid till hundvakt. Var förberedd, en bra hundvakt är värd sin vikt i guld.

Text Elisabet Broomé Foto Getty images

Även om du och din hund lever tätt tillsammans kommer det med stor sannolikhet komma dagar och kanske även veckor då ni måste vara åtskilda. Är det bara ni två i familjen och du blir sjuk eller skadad, får ändrade förutsättningar på jobb eller skola eller inser att drömveckan faktiskt inte går att kombinera med hund, måste det finnas en hundvakt som kan ta hand om din vän. Den perfekta hundvakten är någon som älskar din hund, som alltid finns där och som alltid kan.

Träning ger trygghet

Att din hund känner sig trygg och som hemma även hos hundvakten är förstås målet. Så att lämna bort hunden några gånger även när det egentligen inte behövs, är bra träning – för alla inblandade. Är ni tillsammans jämt kan det kännas svårt att överlämna ansvaret, men det är faktiskt ett måste om du vill slippa jobbiga scener i framtiden. Oftast är det faktiskt inte hunden som tycker det är jobbigt att bli bortlämnad – det är du som hundägare som lider mest. Därför är även den viktiga ensamhetsträningen värdefull, att både du och hunden vet att ni klarar er utan varandra, vare sig det gäller några timmar ensam i lägenheten, eller en helg hos en hundvakt.

Några goda råd

  1. Se till att hundvakten och hund har träffats minst en gång tidigare. Gärna fler om möjligt. Ska du vara borta en längre tid är det bra om hunden provsovit över en gång tidigare.
  2. Ta med en bädd hemifrån, som doftar hemma och trygghet.
  3. Se till att hunden får äta sin vanliga mat, och ge ordentlig information om mängden. Det är många hundar som kommer hem lite extra mulliga efter vistelse på annan ort.
  4. Packa väskan med extra koppel, hundbajspåsar, sovdyna, eventuella mediciner, leksaker och favoritgodis och något att tugga på. Det som din hund brukar i sin vardag helt enkelt. Glöm inte en borste, klosax och annat i pälsvårdsväg som din hund behöver.
  5. Gå igenom era rutiner och vad som gäller hemma hos er, men var inte orolig, de flesta hundar kommer troligtvis få nya rutiner hos hundvakten och de flesta hundar klarar av att ha olika liv. Det är sällan någon fara om hunden får frukost klockan åtta hos hundvakten och hemma är det klockan sex som gäller.
  6. Skriv gärna en lista och prata noga igenom det som är extra viktigt. Tar hunden mediciner? Hur är den mot andra hundar? Kräver den särskild pälsvård? Listan kan göras lång, vilket innebär att det är extra viktigt att man sitter ner och går igenom allt i lugn och ro innan överlämningen sker.

Hela artikeln finns att läsa i Härliga Hund nr 8/2019. Vill du börja prenumerera? Det gör du här!ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Kropp och själ hänger samman – även hos hunden

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…