Hundtassar renare än skosulor

Hundtassar renare än skosulor

Hundar är renare om sina tassar än deras ägare är om skosulorna. Det visar en ny nederländsk studie som gjorts på assistanshundar och deras ägare.

Mer än 10 000 personer i Europa använder  någon typ av assistanshund, exempelvis ledarhund, hörselhund eller servicehund. Dessa hundar behöver vara sina ägare behjälpliga nästan överallt.

Nekas tillträde

Men tyvärr så nekas många brukare av assistanshundar, åtminstone i Nederländerna, ofta inträde till olika offentliga platser och lokaler. Detta trots att det är förbjudet enligt lag. Som huvudargument vägras hundarna tillträde av hygienskäl. Så många som fyra av fem personer beroende av hund, anger att de regelbundet har problem med detta.

Inga diarrébakterier

Forskning som gjorts vid nederländska universitet i  Utrecht visar nu att assistanshundarnas tassar är renare än användarnas. I sin studie sökte forskarna efter tarmbakterier (Enterobacteriaceae),  och viktiga diarrébakterier (Clostridium difficile). Diarrébakterier förekom inte alls på hundarnas tassar.  Bristande tasshygien är därför ingen anledning att förbjuda hundar från att komma in exempelvis på sjukhus, skriver Veterinärmagazinet.

 

Källa: Veterinärmagasinet.

Aktuellt