10 tips för ett hundsäkert hem

10 tips för ett hundsäkert hem

Hur mycket direkt livsfarliga saker kan en hund hitta på? Rätt så mycket faktiskt. Så för din egen, och absolut för din hunds skull – säkra upp hemmet. Kolla listan och checka av alla punkter!

1. Skaffa jordfelsbrytare

Skulle en skada uppstå på till exempel en sladd eller en elektrisk apparat bryts strömmen omedelbart om du har en jordfelsbrytare installerad. Den skyddar framför allt mot brand, men ger även ett visst skydd mot elstötar. Särskilt må hundar kan skadas allvarligt, och till och med dö, av en millisekunds kraftig elstöt.

2. Se över krukväxterna

Det finns många växter som man måste se upp med så att inte hunden tuggar i sig. Några exempel är amaryllis, azalea, hyacint, fredskalla och påsklilja. Mer information finns hos Giftinformationscentralen.

3. Säkra upp i kök och badrum

Förvara inga kemikalier och rengöringsmedel kring soppåsarna under diskbänken. Ofta förvarar man både och matavfall/kompost här, det vill säga matrester och annat som är lockande, men kan vara farligt för en hund. Använd säkerhetsspärrhake. Det samma gäller badrummet, inga kemikalier – eller lockande blöjhinkar – på golvet.

4. Halk- och fallsäkra

Många golv och trappor kan vara hala för en valp eller äldre vovve med spring i benen. Lägg halkskydd under mattor. Barngrindar vid branta trappor hindrar valpen från att falla.

5. Göm kablar och sladdar

Göm sladdar bakom möbler, så de blir svåråtkomliga. i ena änden av sladden kanske det finns en lampa eller annat hårt som en hund kan dra ner med sladden. Använd ett sladdskydd eller bunttråd för att göra sladdarna mindre intressanta för hunden.

6. Begränsa ytorna

Stäng av rum och utrymmen du inte vill att hunden ska vara i.  Använd kompostgaller eller barngrindar, i synnerhet om ni ska lämna hunden hemma ensam en stund. Se då till så att ytan där hunden befinner sig på är helt säker.

7. Stoppa den hungrige

Det gäller att hindra den omättliga hunden att komma åt hundmaten, för en glufsig jycke kan sätta i sig alltför mycket utan att känna mättnad. Investera i en låsbar foderförvaring eller förvara fodret bakom stängda dörrar.

8. Plocka undan

Alltifrån leksaksbilar till svettiga strumpor och nästan tomma plastpåsar kan utgöra dödliga faror för en hund. Smycken på nattduksbordet, nål och tråd på soffbordet, mediciner eller choklad i handväskan, använda tops med mera, kan verka som helt ofarliga vardagliga föremål. Men i mage eller tarm på en nyfiken eller uttråkad hund kan det bli skarpt läge.

9. Stäng dörrar och fönster

Låt aldrig fönster stå öppna om hunden är ensam hemma. Stäng aldrig en hund ute ensam på balkongen.

10. Ha koll på utemiljön

Se över staket, grindar och inhägnader så att hunden inte kan ta sig ut. Täck alltid obevakad pool. Ha koll på vilka växter som är giftiga. I garage och förråd förvaras ofta giftiga kemikalier som till exempel glykol eller råttgift vilket kan vara livsfarligt för en hund att få i sig.

Text Elisabet Broomé Foto Pixabay