Hundcoachen svarar: Vågar jag gå valpkurs?

Hundcoachen svarar: Vågar jag gå valpkurs?

En läsare är orolig för att hennes valp kommer förstöra för andra hundar på valpkursen. Vår hundcoach Fredrik Karlson ger henne tips!

Läsarens fråga:

Min valp blir helt till sig av andra hundar. Vågar jag gå valpkurs?

Jag har en valp som blir väldigt exalterad när den får syn på andra hundar och börjar gny och skälla rakt ut. Jag skulle vilja gå en valpkurs men är orolig att min valp kommer förstöra för alla de andra deltagarna. Har ni något tips på hur jag kan göra?

Ängslig valpägare

Hundcoachen svarar:

Jag tror att en valpkurs kan vara helt rätt för din valp! Det låter som den har en hög förväntan på andra hundar och då kan det vara bra att få träna på att vara kring andra utan att det innebär att man får springa runt och leka.

Det du behöver göra är att skapa förutsättningar för att din valp ska klara av att tänka på annat än att den vill fram och leka med de andra. Det gör vi genom att ha tillräckligt med avstånd till de andra hundarna, ha möjlighet att ta pauser antingen genom att kunna gå iväg eller med barriärer som avgränsar synintrycket och att ha annat att pyssla med hos dig. Leta därför upp något gott ben ni kan ha med eller testa en tub med mjukost eller liknande valpen kan ha att slicka på för att koncentrera sig på annat. Ta kontakt med de som arrangerar kurser i närheten av dig och hör vilka möjligheter de har att hjälpa dig eller hur upplägget på kursen kommer se ut!

Fredrik Karlsson, hundcoach

www.stardexhundkunskap.se

Tips! Läs vår valpspecialtidning för 1 kr

Du kan läsa mycket mer om valpar i vår valpspecialtidning. Bli digitalt prenumerant så kan du läsa den här för endast 1 kr första månaden. Därefter kostar 49kr/mån. Det är ingen bindningstid så du kan säga upp när du vill.

PS: Du får är även tillgång till alla tidigare nummer av Härliga Hund!

Aktuellt