Hundcoachen: Hur mycket ska hunden få nosa?

Hundcoachen: Hur mycket ska hunden få nosa?

Läsarens fråga:

Hej! Vår hund fyller snart 1 år och har blivit som besatt av alla dofter ute på promenaden. Han går konstant med nosen i backen och kan fastna hur länge som helst på vissa doftfläckar. Hur mycket ska jag låta han gå och lukta på promenaden?

Frustrerad

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga!
Svaret ligger egentligen hos dig själv och hur du vill att era promenader ska se ut. Att hunden vill gå och lukta på promenaden är fullt naturligt och en viktig del i rastningen för många hundar. Att få gå och lukta av vad som har skett där ute sen sist skapar även en viss mental aktivering vilket gör hunden tröttare och nöjdare efter den promenaden jämfört om den enbart travat med vid din sida. Därmed är det inte sagt att hunden alltid måste stanna och lukta på allt om det inte passar in i promenaden just då.
Lär din hund en signal för att det är dags att gå genom att i starten säga signalen precis innan du ser att din hund är på väg att börja gå av sig själv. Därefter börjar du säga din signal tidigare och tidigare för att hunden faktiskt ska börja gå på själva signalen istället. Tänk bara på att inte säga signalen varje gång hunden börjar lukta på något, då kommer den snabbt att sluta fungera igen.
Träna sen även att till att börja med kunna gå kortare sträckor utan att lukta. Det kan ni i början göra genom att gå med lite godis i handen han ska fokusera på istället eller att korta ner kopplet lite och gå mer mitt på vägen där det inte finns så mycket att lukta på. När hunden lärt sig det här kan du själv välja när det passar i tid och plats att hunden får gå och lukta hur mycket den vill och när det i situationer är lämpligare att bara promenera framåt.

Fredrik Karlsson, hundcoach

www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt