Hundassisterad terapi som behandlingsmetod

Hundassisterad terapi som behandlingsmetod

Hundars påverkan på människor med funktionsnedsättningar är ett ämne som intresserar många. Men det är ett outforskat område.

Vilken skillnad kan hunden egentligen göra – och hur gör man? Nu publicerar Bräcke diakoni den första studien i sitt slag.

terapihundar hjälper barn med funktionsnedsättning

Med hjälp av utbildade terapihundar kan barn och unga med flerfunktionsnedsättningar göra stora framsteg. Det visar den studie som genomförts vid Habiliteringen Bräcke, som drivs av Bräcke diakoni.

– De oväntade positiva effekterna var ofta fler, och ibland mer intressanta än målen vi satt från början, säger Elin Wikström, arbetsterapeut på Habiliteringen Bräcke.

Nu kommer studien sammanställd i en bok, den första i sitt slag.

Boken är skriven av arbetsterapeuter, hundförare och forskare tillsammans – och ger såväl barnens och terapeuternas som hundens perspektiv. Boken bjuder på både teori och praktik för den som vill ha konkreta sätt att jobba med hundassisterad terapi.

– I studien framkom bland annat att samvaron med terapihunden skapade motivation till träning samtidigt som det var en meningsfull aktivitet. Detta är mycket viktigt för de barn och ungdomar som vi arbetar med, säger Stina Wahl, arbetsterapeut på Habiliteringen Bräcke.

Boken är skriven av arbetsterapeuterna Stina Wahl och Elin Wikström, hundförare Monica Broman i samarbete med verksamhetschef Maria Ericson och Lasse Rönnmark fil.dr. i socialt arbete vid Göteborgs Universitet.

Boken släpps den 3 maj och du kan beställa den genom att mejla terapihunden@brackediakoni.se
Den kostar 220 kr + frakt.

Här kan du läsa mer om Bräcke diakoni