Hundar står upp för katters rättigheter

Hundar står upp för katters rättigheter

Att alla hundar i Sverige ska id-märkas säger lagen, men katterna då? Nu lanserar Djurskyddet kampanjen Stoppa Kattastrofen för att höja katternas status och påverka riksdagens beslut om krav på ID-märkning av katter. Med hjälp av kändishundar vill man sätta press på politikerna för ett mer jämlikt djursamhälle och ge katterna den trygghet de förtjänar.

Idag har ca 34 procent av befolkningen ett sällskapsdjur och det finns dubbelt så många katter som hundar i svenska hushåll. Trots det har katter långt ifrån samma rättigheter som en hund. I Sverige finns nästan inga hemlösa hundar, men minst 100 000 hemlösa katter. Nu vill Djurskyddet göra en förändring och få fler att ta ansvar för katternas situation.

Obligatorisk ID-märkning

Regeringen ska i september lämna en proposition till riksdagen om obligatorisk ID-märkning och registrering av katt, vilket innebär att katter lättare kan hitta tillbaka till sina hem. Just nu bedriver Djurskyddet en namninsamling för att sätta press på riksdagen i sitt beslut. För att sprida budskapet om katternas rättigheter har man tagit hjälp av ett antal kändishundar, trots att hundar och katter ofta är bittra fiender.

– Om till och med hundar bryr sig om katters rättigheter, måste ju även människor och inte minst politiker göra det. Trots att vi svenskar älskar sällskapsdjur faller ofta katters rättigheter i glömska, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet.

Sätter ner tassen

Några av de hundar och människor som står bakom kampanjen Stoppa Kattastrofen är Nicole och Frank Falciani, Kiba the shepherd, Ester och Fanny Klefelt och Musse och Camilla Thulin. För att sprida ordet medverkar kändishundarna i en film där de blir intervjuade om Sveriges utsatta katter.

– Det var självklart för oss att engagera sig i frågan och sätta ned tassen för ökad jämlikhet oss sällskapsdjur emellan. Om inget händer är det kanske dags att skälla ut politikerna. Jag kan inte föreställa mig hur det hade varit om jag och mina hundvänner blev behandlade på samma sätt och självklart ska det inte heller vara så för katterna, säger Frank Falciani, hund till Nicole Falciani.

Besök kampanjen Stoppa Kattastrofen. Där kan du se den fina filmen med hundarna som kämpar för katternas rättigheter och även skriva på namninsamlingen.

 

HEMLÖSA KATTER

 • Det finns ungefär 1,4 miljoner katter i vårt land.
 • Fler än 700 000 hushåll i Sverige äger en eller flera katter.
 • En vanlig uppskattning är att åtminstone 100 000 katter är hemlösa.
 • I Storbritannien och USA menar experter att antalet hemlösa katter utgör 20-50% av det totala
  antalet katter. Beräkningen på antalet hemlösa katter i Sverige är förmodligen därför lågt
  räknad.
 • De hemlösa katterna är bortsprungna eller övergivna katter och deras avkomma.
 • Katter har idag lägre status i jämförelse med både hundar och hästar.
 • Det finns idag ingen rättslig påföljd om du överger din katt, till skillnad från om du tex överger
  din hund.

 

 

Källa: Djurskyddet Sverige

Aktuellt