Hund och katt i juletid – så skyddar du dem från julens gäster!

Hund och katt i juletid – så skyddar du dem från julens gäster!

Släkt och vänner släntrar upp för trappan till helgernas firande och knackar på dörren. I glädjen att ses passar hunden på att smita ut, grinden är öppen och friheten hägrar. Ett av många scenarios som händer när ovana gäster kommer på besök. Här kommer en julhälsning med trygga tips från Agria Djurförsäkring.

– Gäster som inte är vana vid hundar och katter kan ställa till med en del problem under helgerna. Här gäller det att hundägaren ligger steget före och uppmärksammar dem på julens faror för ett tryggt och härligt firande, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria Djurförsäkring.

Djurägaren blir ofta hemmablind och tar omedvetet för givet att gäster förstår vilka faror som kan finnas för husdjur och hur man undviker dem. Men många djurägare kan säkert vittna om motsatsen.

Glöm inte bort att ha koll på hunden och katten när gästerna kommer och går, så dina fyrbenta familjemedlemmar inte smiter ut genom ytterdörren i ett obevakat ögonblick. Informera också vänligt dina icke djurvana gäster om hur viktigt det är att de inte lämnar fönster eller dörrar på glänt. En innekatt på vift eller hund som gått gå eget äventyr kan förstöra den mysigaste julstämningen.

Att ställa hyacinten, julrosen, amaryllis eller misteln framför nosen på katten kan leda till förgiftning. Var uppmärksam på om katten visar tecken på ökat saliv, kräkningar, diarré, slöhet och vinglighet. Då är det läge att kontakta veterinären.

En jultallrik i noshöjd kan också ställa till problem, precis som små barnhänder med frestande matbitar och godis. Hundmagar mår inte bra av exempelvis choklad, russin, nötter eller köttbullar med lök. Det bästa är att be alla undvika att dela med sig av sina mumsbitar.

Den som tar med julklappar innehållande mat bör inte placera den under granen, med risk för att den hamnar i fel mun. Det kan var svårt att veta vad okända paket innehåller men hinta lite fint till gästerna så löser det sig säkert.

Levande ljus är en att katternas stora hot, en svedd svans kan sluta illa. I bästa fall ersätts de med led-ljusstakar eller placera dem utom räckhåll för pälsklädda husdjur.

Plocka ihop paketsnören, glitter och dekorationer efter julklappsutdelningen innan de hamnar i fel klor, det gäller även mindre julklappar som leksaker, strumpor eller annat som kan fastna i mage och tarmar. En buköppning under helgen är både onödig och dyr.

Vid misstanke om att hunden eller katten ätit något olämpligt var uppmärksam på symtom att något är fel. Kontakta en digital veterinär, som finns tillgänglig dygnet runt, för en första bedömning och rekommendation om eventuell vidare behandling.

Berätta också för gästerna att de kan låta hund eller katt vara ifred om den går undan. Alla djur uppskattar inte festligheter.

Källa: Agria Djurförsäkring

Aktuellt