Hjälp – min hund rullar sig i äckel

Hjälp – min hund rullar sig i äckel

Du är ute och promenerar i vårsolen med din hund. Jycken strosar och nosar, plötsligt engagerar en doft. Hunden viker ner bogen och vips så rullar hen målmedvetet runt i något. Och sen luktar det skunk! Varför å varför gör hundar på detta vis?

Räv- eller vildsvinsbajs, kanske en död fågel. Oavsett vad din hund just vältrat sig i så luktar din hund värre än värst. Beteendeskolan har svaret på varför hunden gör som den gör och lösningen på äcklet.

VARFÖR?

Som alltid vill vi först och främst sätta oss in i hundens syfte med sitt beteende. Vad är egentligen den etologiska förklaringen till varför hundar väljer att parfymera sig i snusk? Vetenskapen har inte lyckats fastställa en säker orsak, men många etologer teoretiserar att orsaken finns i hundens naturliga beteende som rovdjur. Det är fördelaktigt för en jägare att dölja sin doft i något som vilseleder bytesdjur. Därför är hundar högmotiverade att rulla sig i för oss äckliga dofter. De vill helt enkelt maskera sin egen doft eftersom det gör det lättare för dem att smyga sig på ett bytesdjur. Beteendet som historiskt lett till en ökad jaktlycka och därmed överlevnad sitter djupt rotad i våra hundar, oavsett ras. En evolutionärt smart strategi lämnar inte DNAn efter domesticering och rasavel, vissa saker sitter som berg.

En annan teori, som främst gäller om hunden rullar sig i kadaver eller matrester, är att de vill markera sitt fynd. Lämna sin egen doft på det och därmed meddela resten av världen att detta är mitt. Samtidigt lämnar de en doftkorridor tillbaka till sitt fynd och har på så vis lättare att återkomma till sådant de inte kan eller får kånka med sig hem. Hade de levt i ett revir med artfränder hade resten av truppen lätt kunnat följa doftbilden tillbaka till fyndet. Fiffigt och smart, men äckligt värre ur vårt perspektiv.

VAD GÖRA?

Våtservetter i fickan är en lösning. Alltså en acceptans för att detta kan och kommer att ske. Lös läget genom att tvätta av hunden. För självklart blir det vare sig trevligt eller hygieniskt att släppa in en bajskamouflerad hund i hemmet. Ibland får vi helt enkelt bara förstå. Det är viktigt att komma ihåg att beteendet är naturligt för hundar även om vår näsa inte uppskattar resultatet.

GRUNDTRÄNING

Men… om det går att förekomma så är det ett plus. Ju tidigare du kan avbryta din hunds beteende desto bättre. Det kräver att du ser små signaler på att hunden tänker rulla sig i snusket. Många hundar nosar mer intensivt på sådant de tänker rulla sig i, sedan sänker de huvudet emot det och därefter dippas bogen ner. Vanligtvis rullar de framkroppen i odören. Så om din hund agerar på detta vis försök att agera redan när huvudet vrids mot underlaget. Stoppa hunden redan här. Håll emot i kopplet, säg snabbt ”Upp” och guida upp hunden ur läget med en belöning. En godis eller en leksak kan avleda.

AVANCERA

Men fastna inte i avledningen. Om din hund upplever att hen får godis eller lek när beteendet är på väg att utföras kan det förstärkas. Hunden belönas ju för agerandet. Så utveckla med tiden genom att säga ”Upp” och sedan dirigera hunden vidare på promenaden. När hunden följer dig från det äckliga röstberömmer du och tågar på, efter ett tag belönar du. På detta vis kommer inte belöningen i direkt anslutning till det oönskade beteendet.

MOT MÅLBILDEN

Nästa steg är att få hunden att stoppa sig själv. Det kräver att hunden associerar behovet som väcks med din interaktion och förväntan på belöningen. När grundträningen är gjord tar du tillfället i akt när du ser sådant din hund kan tänka sig vilja rulla sig i. Gå emot kadavret eller avföringen men håll er på ett säkert avstånd. Om jycken vädrar mot äcklet men sedan vänder mot dig i förväntan på ett ”Upp!” och belöning är det bara att fånga stunden. Beröm i mängder och ge jycken en riktig jackpott. Kom ihåg att beteendet har med jakt att göra, bjussa på en jaktbelöning. Spring med din hund, låt hen jaga efter en leksak eller belöning som kastas i väg så att hunden får jaga efter. Att belöna med sådant som hör samman med hundens aktuella behov är smart hundträning!

ONATURLIGT INTRESSE FÖR ÄCKEL

Det är skillnad på en hund som utför ett naturligt beteende och en hund som har en ohälsosam beteendestörning. Att äta eller rulla sig i sin egen avföring är inte ett naturligt beteende. Lösningen ligger i orsaken, därför behöver en hund med denna beteendeproblematik utredas av en hundpsykolog. Under en utredning kartläggs orsak och verkan för just den hunden, och först därefter kan en åtgärdsplan upprättas och ge resultat. Det finns inga standardiserade lösningar utan de beror helt på varför just den hundindividen gör som hen gör.

NOTERA:

Även om vi kan förstå hundens agerande behöver vi inte tillåta det. Att rulla sig i snusk är inte ett beteendebehov. Det är enbart beteendebehov som att gräva, bädda, vandra, nosa och tugga med mera som vi måste ge hunden utlopp för då stress annars lagras. Men en hund blir inte stressad eller olycklig av att inte få rulla sig i bajs, aningen irriterad på oss för stunden må hända, men inte mer än så.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se

Aktuellt