Drömdestinationer med hund?
Resetips

Drömdestinationer med hund?

Att resa med hund utomlands är inte så krångligt som man kan tro och särskilt inte inom Europa. På senare år har många destinationer blivit alltmer husdjursvänliga och erbjuder mängder med olika aktiviteter för hundar.

Att veta just vilka destinationer som passar bra för hunden kan däremot vara svårt. Därför tipsar hotell- och resesökssajten Momondo om fem drömdestinationer i Europa för dig som har hund.

Ibland kan det vara en utmaning att planera sin semester när man har husdjur. Ett alternativ som många inte tänker på är att ta med dem på resan. Momondos årliga reseundersökning visar att sju procent av svenskarna anser att det viktigaste när de letar hotell för vistelser utomlands, är att de är husdjursvänliga. Fyra procent anser även att det viktigaste med restauranger vid utlandsvistelser är att de är husdjursvänliga.

Våra hundar är ofta ett trevligt resesällskap och det finns många möjligheter att anpassa resorna efter dem. Många städer i Europa erbjuder ett stort utbud av exempelvis restauranger och caféer med ekologisk hundmat på menyn. Att hitta det perfekta boendet för dig som reser med hund är inte heller svårt då många hotell erbjuder djurvänliga rum.

För den som är redo att ta med sin bäste vän på semestern och uppleva unika platser, stränder, vandringar, caféer eller yogapass som passar hunden, kommer är fem tips. Om du, och särskilt hunden, gillar dem är förstås högst individuellt, och en del kanske en kan ta med en nypa salt, men vem vet, kanske hittar du drömsemestern här.

1. Rom – spännande lukter och hundvänlig pizzeria


I Rom finns över 5000 husdjursvänliga boenden. Cardinal Hotel St Peter är ett hotell i närheten av Vatikanen. Platser som Vatikanen eller spanska trappan är perfekta sätt för hunden att upptäcka nya spännande lukter samtidigt som du som ägare kan ta del av de vackra byggnaderna. Hundar är dock inte tillåtna i Vatikanens museum eller kyrkor. Om det blir för varmt i innerstaden är Bau beach – en strand exklusiv för hundar och deras ägare – ett härligt och svalkande alternativ som inte ligger långt ifrån Rom. För den som är intresserad av att testa på det italienska köket finns flera restauranger som tillåter hundar. CasaManco ligger nära vackra Tibern och är en hundvänlig restaurang och pizzeria, här kan hunden få sig ett eget snack.

2. London – för yogahunden


Den brittiska huvudstaden har nästintill obegränsat med aktiviteter för både ägare och hund. Exempelvis finns möjlighet att gå på ett avslappnande yogapass i stadsdelen Camden – här deltar både hund och ägare. Eller varför inte läsa en bok samtidigt som hunden njuter av en ekologisk måltid på The Society Club i SoHo. För hamburgare-fantasten behöver ett besök på populära Shake Schack inte betyda att hunden blir utan något gott. ”Pooch-ini” är en blandning av hundkex, jordnötssmör och vaniljsås som kommer få hunden att vifta på svansen. Vad gäller boende finns till exempel Citadines Trafalgar Square, som är ett av många husdjursvänliga hotell i London. Hotellet ligger på gångavstånd till både sevärdheter och tunnelbana.

3. Amsterdam – för långpromenad-hunden


För ägare och hundar som gillar (och kanske behöver) långa promenader är Amsterdam perfekt. Här finns många vackra parker med dammar – ett perfekt tillfälle för hunden att hitta nya vänner. Om fikasuget kommer är spelkaféet Friends & Foes ett bra och hundvänligt alternativ. Prova olika brädspel samtidigt som hunden tuggar i sig hundgodis. För ett bra boende i Amsterdam behöver du inte leta särskilt länge eftersom det finns över 6000 husdjursvänliga boenden i Amsterdam. Holiday Inn erbjuder djurvänliga rum och ligger i närheten av både Van Gogh museet och parken Amstelpark.

4. Wien – känn friheten i Wiener Prater


I Wien finns flera stora grönområden där hunden kan springa fritt, ett av dessa är parkområdet Wiener Prater som är hela 250 000 kvadratmeter stort. Spendera förmiddagen här och bege er sedan till Cafe Landtmann som erbjuder både sötsaker som exempelvis tryffeltårta men också hundben till hunden. Att hitta boende i Wien är inte särskilt svårt då många hotell är husdjursvänliga i olika grader. Hotel Sacher är ett vackert gammalt hotell som huserat gäster som Drottning Elizabeth II, Justin Bieber och många fyrbenta vänner.

Är du äventyrssugen erbjuder Wien enkla transportförbindelser till alperna. Här finns chansen att ta med hundkompisen på en oförglömlig vandring i de österrikiska alperna. Upplev naturen och de magnifika vyerna tusentals meter över havet, utforska nästintill gränslösa ytor.

5. Crikvenica – ta en öl med din hund


I Kroatien ligger den vackra kuststaden Crikvenica. Här kan hund och ägare njuta av den ultimata solsemestern eftersom Podvorska, Kroatiens första hundstrand finns här. Sola, bada och svalka er i det klara turkosa adriatiska havet. Som omväxling till solandet finns många vandringsturer i området. Love Path är en vandringstur på ungefär tre timmar som leder upp i bergen ovanför Crikvenica – en mysig promenad där hunden får gå på en riktig upptäcktsfärd.

För måltider finns många restauranger men Montys Beach Bar, som ligger i anslutning till Podvorska, serverar mat och dryck för både hund och ägare – en specialitet är deras egna hundöl. I Crikvenica finns många husdjursvänliga hotell, Esplanade är ett av dem och ligger i närheten av hundstranden. Om hunden är sugen på att bo med andra vänner finns också ett hotell enbart för hundar som bara ligger femton minuter utanför Crikvenica – perfekt för hundägare som vill ha lite egen tid.

Att tänka på inför resan med din hund:


För att resa med hund inom EU krävs att hunden har ett pass och är vaccinerad mot rabies. Vissa länder kan även kräva att hunden avmaskas innan resan.

Många hotell är djurvänliga, men kom alltid ihåg att meddela att hund följer med vid bokningen, säkrast är att ringa direkt till hotellet. Tänk också på temperaturen, om resan sker under högsäsong när det är som varmast, se då till att boendet har air-condition så hunden mår bra när den vistas där, och glöm aldrig att ta med dig rikligt med vatten på hundturerna.

Tänk också på att många muséer oftast inte tillåter hundar, ibland får mindre hundar tillträde om ägaren håller i dem under besöket. Fråga alltid om du är osäker. Vid resor med hund på tåg eller lokaltrafik finns oftast särskilda regler.

Källa: momondo

I nästa nummer, nr 7 2019 av Härliga Hund kan du också läsa om hur det är att ta tåget till Europa med din hund.  För visst går det!Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…