Så fort tiken blivit könsmogen och börjat löpa kan hon också få valpar. Men valpar ska vara planerade, så här håller du koll.
De flesta tikar blir könsmogna vid 6-12 månaders ålder, det är alltså då de får sitt första löp. Små raser mognar ofta snabbare än stora. Sedan löper tiken oftast två, men ibland bara en eller tre-fyra gånger per år livet ut, om hon inte kastreras.
Tyst löp
Att tiken har börjat löpa märker du på att hon blöder från vulva och därför slickar sig oftare. Det kan också bli blodfläckar på golv och där tiken ligger. Men en del blöder väldigt lite, så kallat ”tyst löp”. Då kan du märka det på att hennes könsorgan svullnar och inte minst på framför allt okastrerade hanhundars extra intresse – och hennes eget! Tikar som löper brukar kissa oftare på promenaden för att berätta detta för grannskapets hundar. De kan också bli humörförändrade, både mer ”taggade och på g” eller trötta och verka nedstämda.
Löp i cirka tre veckor
Löpet brukar pågå i ungefär tre veckor och det är lätt att tro att när hon slutat blöda kan hon inte längre bli befruktad. Men det är faktiskt tvärtom. Det är efter cirka två till tre veckor som hon är som mest mottaglig för parning. En del tikar blöder fortfarande då, men för många har blödningen slutat eller bleknat betydligt. Nu blir vulvan mjuk och tiken kan bli väldigt kelig, hålla svansen åt sidan och bete sig inbjudande. Perioden när hon kan bli befruktad är cirka 2-4 dagar.
Planera alltid parning
Så har du en tik som inte ska paras, och det gäller ju de allra flesta, är det viktigt att hålla koll på hennes löp, så att du inte får oönskade överraskningar. Håll alltid tiken kopplad ute när hon löper och låt henne inte vara med hanhundar om du inte har total koll. En tjuvparning kan gå fort. Det behövs inte alltid att hundarna hänger fast i varandra, som de oftast gör vid parning, för att befruktning ska kunna ske.
En parning ska vara planerad. Både tiken och hanhunden ska vara vuxna, det är enligt lag förbjudet att para en tik innan hon fyllt 18 månader, oavsett ras. Både tik och hane ska vara utvalda för sina goda egenskaper och avsaknaden av dåliga. Det är viktigt för att dräktighet och födsel ska gå bra och för att valparna ska ha bra odds för att bli friska och kunna säljas till seriösa hundägare. Man rekommenderar inte heller att para en tik äldre än sju år om hon inte haft valpar tidigare.
Det går inte att avbryta en påbörjad parning, däremot kan tiken få abortspruta efteråt, vilket bör ske så snart som möjligt. Men givetvis är det allra bästa att hålla koll. Skriv upp i almanackan.
Text Susann Gson Engqvist