Har du koll på Hoopers?

Har du koll på Hoopers?

Det här är hundsporten där alla typer av hundar och människor kan delta, oavsett ålder och storlek. Svenska Hoopersklubben bildades i mars i år och jobbar bland annat för att sprida och informera hundsverige om sporten.

Hundsporten Hoopers är en rolig och utmanande aktiveringsform för alla hundar och deras mattar/hussar. Inte bara i Sverige, utan även i resterande av Europa är det här en ganska ny sport. I USA däremot finns det många utövare av den underhållande tävlingsformen.

Namnet kommer av det engelska namnet för bågar, alltså hoopers, då det är just bågar, tunnlar, tunnor och staket som av hunden ska springas igenom, rundas och passeras.

Likheter med agility?

Man kan tycka att det finns vissa likheter med agility men det är fler olikheter. Hoopers innehåller till exempel inga hopp och inte är banan byggd så att det blir snabba, snäva vändningar, nej i Hoopers är banan byggd så att det blir mer flyt i rörelserna när hunden tar sig an banan. Likaså är förarens uppgift att ta sin hund till start och sedan stå i sitt utsedda dirigeringsområde och därifrån visa hunden med kroppsspråk och med rösten i vilken ordning den ska ta sig an hindren.

Väl ute på banan ska ekipaget samla poäng under maxtiden som är 90 sekunder. Här behöver man alltså inte vara snabbast utan den med flest poäng. Ålder och storlek spelar ingen roll, varken på hund eller förare.

Källa: svenskahoopersklubben.se

Aktuellt