Del 2

God hjärnhälsa – undvik sådant som påverkar inlärningen negativt

God hjärnhälsa – undvik sådant som påverkar inlärningen negativt

Allt fler hundträningsmetoder tar fasta på frivillighet. Ett exempel är vid kloklippning - frivilligheten gör att även hunden som tidigare avskytt kloklippning kan ställa upp på pedikyr. Foto Getty Images

För att ge din hund en god hjärnhälsa behöver du bli medveten om vad som påverkar den positivt och vad som påverkar den negativt, säger Jenny Nyberg, doktor i neurovetenskap och tillika hundtränare. Här berättar hon om hur du kan undvika sådant som ger din hund dålig hjärnhälsa.

Jenny Nyberg konstaterar att det finns flera saker som du som hundägare kan göra för att din hund ska må bra och få en god hjärnhälsa. Att inte försöka lära hunden alltför många saker på en gång och att leka med hunden i samband med inlärning påverkar inlärning positivt. Är hunden trygg och glad när den ska lära sig något blir beteendet hållbart. Men det finns också sådant som påverkar hunden negativt och till och med kan göra hunden deprimerad och minska hjärnans formbarhet.

All stress är inte farlig

Precis som för oss människor ska hundar inte utsättas för långvarig stress.

– Långvarig stress kan göra att hippocampus krymper och det är ett område i hjärnan som är viktigt vid inlärning och minne. Samtidigt är inte all stress av ondo – tvärtom är stress en naturlig och viktig respons som både människor och djur behöver ha.

– Jag har ibland hört hundtränare säga ”jag leker inte med min hund för då blir den stressad” men studier visar att en förhöjd normal stressnivå, som exempelvis lek, är något bra, säger Jenny Nyberg och fortsätter:

– Det är helt naturligt att när hundar leker och busar så höjs kortisolnivåerna. Det är alltså om de fortsätter vara höga som det blir problematiskt. Långvarig stress kan till exempel vara dagliga förhållanden som är stressiga för hunden. Den vantrivs kanske på hunddagis, vill inte bli lämnad ensam hemma för länge, har svårt att koppla av eller har en sjukdom som ligger i bakgrunden. – Då ska man jobba med att få ner stressen först och främst – sedan kan man börja med inlärning, säger Jenny Nyberg.

Inlärd hjälplöshet

Något som garanterat inte är bra för hunden och som påverkar hjärnhälsan negativt är det som kallas ”inlärd hjälplöshet”.

– När jag började intressera mig för hundars hjärnor var det för att jag är hundägare men jag är också forskare och är delaktig i olika studier. Det är två olika världar och i min yrkesroll är inlärd hjälplöshet en sjukdomsmodell – alltså något som är sjukt och som man vill bota, säger Jenny Nyberg.

Hon blev väldigt förvånad när hon upptäckte att i hundträning används ibland inlärd hjälplöshet som träningsmetod och är då något som tränaren vill uppnå.

– Det är en inlärd passivitet efter att hunden utsatts för stressorer som den inte kan kontrollera, inte fly från och inte heller gå till attack mot, säger Jenny Nyberg och ger några exempel:

– Om hunden är rädd för barn tar man den till ett dagis och låter massor av barn klappa den samtidigt som hunden hålls fast. Om den är rädd för trafik binder man fast hunden nära en väg, och så vidare. Det som sedan händer är att när hunden utsätts för en annan svår situation blir den passiv – fast den kan fly.

”Flooding”

Arbetssättet kallas ibland för flooding och Jenny Nyberg säger att det kan funka; vissa hundar vänjer sig vid det de blir utsatta för.

– Man använder ju det som terapiform för människor också. Skillnaden mellan hundar och människor är att en människa är medveten om att flooding kommer ske och kan säga ”nej jag vill inte vara med om det”. Men våra hundar har inte den möjligheten.

Symptom på depression

Arbetssättet har flera nackdelar och man får ofta bakslag.

– Det gjordes studier på 1960- och 70-talet där hundar utsattes för inlärd hjälplöshet. De fick symptom som liknade kronisk depression. Hjärnans formbarhet minskade, de fick försämrade mentala funktioner, blev mindre sociala, aggression ökade och minne och inlärning blev sämre, säger Jenny Nyberg. Hundar som utsätts för träningsmetoder där de inte har något val utan till slut ger upp kan också uppvisa minskad motivation för att jobba för belöningar, deras motivation för att göra saker minskar och de kan visa överdrivna rädsloreaktioner.

Kontroll och frivillighet

– Att hunden känner att den kan kontrollera olika situationer verkar vara väldigt viktigt för att den ska må bra. Djur som har en erfarenhet av att kontrollera jobbiga situationer klarar det bra, säger Jenny Nyberg. Hon tycker det är positivt att allt fler hundträningsmetoder tar fasta på frivillighet i träningen.

– Frivillig hantering vid kloklippning är en sådan sak. När hunden får vara med och styra om en klo ska klippas eller inte gör att en hund som tidigare avskydde kloklippning lugnt kan ställa upp på att få klorna klippta.

Jenny Nyberg, forskare i neurovetenskap på Göteborgs universitet.

 

Text Lena Gunnarsson. Foto Lena Gunnarsson, Getty Images

Läs även del 1:  God hjärnhälsa – påverka inlärningen positivt

Läs även del 3: God hjärnhälsa – Hur påverkar fysisk aktivitet inlärningen

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu