Del 3

God hjärnhälsa – hur påverkar fysisk aktivitet inlärning?

God hjärnhälsa – hur påverkar fysisk aktivitet inlärning?

Något av det bästa vi kan göra för vår hjärna och för att må bra är att röra på oss – det gäller både människor och hundar. Foto: Getty Images

 Fysisk aktivitet och berikning kan hjälpa din hund att hantera stress, dämpa ångest och depression menar Jenny Nyberg, doktor i neurovetenskap och hundtränare.

Kanske har du de senaste åren noterat hur det skrivs och talas allt mer om hur viktigt fysisk aktivitet är för att vi människor ska må bra? Hjärnhälsa för människor har verkligen blivit ett hett ämne och hjärnforskare säger med en stämma att något av det bästa vi kan göra för vår hjärna och för att må bra är fysisk aktivitet. Jenny Nyberg är specialiserad på forskning kring hur den påverkar vår hjärna.

Positiv effekt

– Vi vet att fysisk aktivitet har en positiv effekt på minne och inlärning för oss människor – och detsamma gäller för hundar, säger Jenny Nyberg. Både regelbunden fysisk aktivitet och mer plötslig aktivitet påverkar våra hundars hjärnor positivt.

Fysisk aktivitet

– Det finns även ett samband mellan fysisk aktivitet hos hund och separationsångest och rädsla för ljud. Ju mindre hunden är fysiskt aktiv desto större är risken för rädslor. Om du regelbundet tränar din hund fysiskt över tid så sker det förändring i hjärnan som gör att risken för ångest och depression kan minska. Att låta hunden springa i skogen, vara med och jogga, simma i sjön, promenera, träna agility eller vallning är exempel på fysisk aktivitet som kan vara bra. Och motionen behöver inte vara supersnabb eller hålla på superlänge, menar Jenny Nyberg.

Regelbunden motion

– Hos människor finns positiva resultat på hjärnan redan efter 30-60 minuters promenader 5-6 gånger i veckan. Men effekterna blir så klart större vid högre fysisk aktivitet än så. Det viktiga är att motionen sker regelbundet – tre till sex gånger per vecka.

Vikten av en berikad miljö

Ytterligare en sak som påverkar hundar positivt är berikning. Berikning kan kortfattat beskrivas som att vi gör förändringar i hundens liv och miljö genom att stimulera deras naturliga beteenden.

Berikning för en hund kan vara att den får slita sönder saker, gräva, gå igenom tunnlar eller gå upp på saker, smaka olika smaker, höra olika ljud och så vidare.

– Genom forskning vet vi att djur som har en berikad miljö utvecklar starkare strukturer i hjärnan – strukturer som har med minne och inlärning att göra. De mår helt enkelt bättre, säger Jenny Nyberg. De bra saker som händer i hjärnan behöver dock användas – annars kommer hjärnan sluta utveckla dem. Det är här som en berikad miljö kommer in.

Mer av nya saker

– En berikad miljö innebär inte att man ska göra svåra saker utan mer nya saker som hunden kan uppleva med sina sinnen, säger Jenny Nyberg och fortsätter:

– Men det gäller att ha en balans! För mycket aktivitet kan stressa hunden. Jag är för att träna valpar i ny miljö och så vidare men ibland kan det bli för mycket av det goda. Att ”träffa 20 nya hundar, ge dem 20 nya saker i munnen” och så vidare kan verkligen stressa både en valp och en vuxen hund.

Överdriv inte

Varken fysisk aktivitet eller berikad miljö ska alltså överdrivas – då går stressystemet in för mycket vilket leder till kronisk stress. Men att fysisk aktivitet och berikning i grunden är bra för hunden kan vi lita på. Dessutom finns det några saker till som är bra för att hundens hjärna ska utvecklas.

Sociala interaktioner och sömn

– Sociala interaktioner är viktiga för hjärnans utveckling, och sömn förstås. Sömn är viktigt för att lagra minnen. Inlärningen fastnar när man sover. Den långa sömnen – ”en god natts sömn” – gäller för hundarna också, säger Jenny Nyberg.

Jenny Nyberg, forskare i neurovetenskap på Göteborgs universitet.

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Lena Gunnarsson. Getty Images.

 

Läs även del 2: God hjärnhälsa – undvik sådant som påverkar inlärningen negativt

Läs även del 1:  God hjärnhälsa – påverka inlärningen positivt

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu