Gamla hundar kan visst!

Gamla hundar kan visst!

Gråa hår är inget stopp! Det finns exempel på 14-åriga hundar som tävlar i rally på hög nivå – i det amerikanska mästerskapen. 

Till slut så blir den ystraste valp en äldre hund. Och alla åldras olika, själv har jag en snart 14-årig welsh springer spaniel som åldras med värdighet. Men någon riktig fart runt fälten är det inte längre. Men det finns andra hundar med god fart på benen – långt upp i åldrarna.

Senior hund

Det är lätt att tro att om man har en senior, att alla de roliga dagarna fyllda av hundsport ligger bakom dig. Men att delta i hundsporter med din äldre hund ger mental och fysisk träning, men kanske på annat vis än för den ystra valpen. Spänningen i tävlingen ger er båda en chans att ha kul. Och det finns fortfarande många sporter du och din hund kan delta i. Men ha som alltid ett extra öga på att din hund mår bra och är frisk.

I allmänhet anses hundar vara seniorer från sju år gamla, men hur din hund åldras varierar beroende på vilken ras hen är. Vid  de amerikanska rally mästerskapen år 2019 var hela 120 hundar av 406 tävlande sju år eller äldre. Och den allra äldsta var 14-åriga Tess, en bordercollie. Tess var mer än ett år äldre än den näst äldsta konkurrenten, och mer än dubbelt så gammal som den genomsnittliga konkurrenten (5,8 år).

Gammal är äldst

Tess föddes innan rally ens var en sport i USA. Under åren har hon tävlat i många olika grenar som lydnad, agility, lure coursing och rally, bland annat. Och hon har tävlat i de amerikanska rally mästerskapen (Rally National Championship) tre gånger. Men Tess är inte ensam, samma år tävlade shetland sheepdogen Stormy i agility. Då var hon 11 år. Och som hennes ägare sa:

”Det är roligt eftersom vi är på shower och pratar med olika människor som kanske inte känner henne. Och du berättar för dem hur gammal hon är, och de tror inte på det. Om du ser på henne, så kan du inte veta… Om du ser henne springa … du kan inte se hur gammal hon är.”

Så hur gammal är din hund? Vad mycket kul ni kan göra ihop, i så många år framöver.

Aktuellt