Funderar du på att skaffa en hund till?
Foto: Pixabay

Funderar du på att skaffa en hund till?

Att leva med hund kan verkligen vara fantastiskt, och kanske blir det ännu bättre om man skaffar en hund till? Hunden får en kompis, de har glädje och sällskap av varandra och du får dubbel kärlek tillbaka.

Eller – blir det kanske bara dubbelt upp med jobb, och tänk om de inte gillar varandra? Här några tankar för dig som funderar på att utöka flocken.

Hundar är flockdjur och har din nuvarande hund lite svårt att vara ensam kan ytterligare en hund i familjen vara en toppenlösning. Flera hundar kan också roa varandra och kräver inte din totala uppmärksamhet på samma sätt. För även om du älskar att vara med din hund och hitta på saker tillsammans kan man ibland behöva en paus, eller hur?  Dessutom kan hundar leka och umgås tillsammans på hundars vis till 100 procent, vilket kan vara både befriande och nyttigt.

Även om de inte leker eller hänger tillsammans hela tiden, kan de tycka att det känns tryggt och trevligt med en annan hund i närheten. Och visst, dubbelt upp av kärlek är ju inte fel, och hjärtat är rymligt!

Mer ansvar med en hund till

Men även om hundarna leker och umgås tillsammans så måste ju förstås båda hundarna motioneras, skötas om, utfodras och uppfostras. För även om en äldre hund kan lära en yngre en hel del (både bra och dåligt!). Det är du som har ansvaret för uppfostran och också du som sätter reglerna för umgänget.

Med två, eller fler hundar, ökar insatserna rejält, både vad gäller mat, veterinärvård, försäkring och annat i hundlivet som kostar tid, kraft och pengar. Att kunna gå på behagliga koppelpromenader med två eller flera kräver en hel del tålamodskrävande träning. Att städa efter och sköta pälsvård på flera med krävande päls kan också vara en utmaning.

Det är också ofta svårare att lämna bort, eller be någon rasta, flera hundar, än bara en. Semestern kan bli ett besvärligt pussel. Om inte hundarna kan följa med och det kanske heller inte känns på kul att lämna dem på olika håll.

Vad tycker den första hunden?

Huruvida en ny hund tas väl emot av den hund som redan finns i familjen kan man aldrig riktigt veta. De kan älska varandra från första stund, lära sig att tycka om varandra, eller kanske aldrig riktigt hamna på samma våglängd. Om hundarna inte matchar varandra rent personlighetsmässigt kan det bli konflikter och jobbigt. Olika ras, storlek och ålder har sällan någon betydelse. Det är aktivitetsnivån och temperamentet som bör passa ihop. Väljer man samma kön på hundarna brukar man rekommendera att det är minst ett par år emellan för att minimera konflikter. Väljer du olika kön måste du ta hänsyn till löp eller kastrering.

Två söta taxar

Bra och dåligt

En gammal hund kan livas upp av en yster, levnadsglad  valp, men likaväl tycka att det blir jobbigt. Här gäller det att vara inkännande och lyhörd, för inte ska väl din gamla trotjänare få en jobbig sista tid? Bättre då kanske att skaffa valp tidigare, eller vänta tills den gamla är borta.

Är du noga med att introducera hundarna för varandra på ett bra sätt och inte stressar dem att umgås om de är försiktiga, är förutsättningarna oftast goda för att de ska bli två finfina kompisar framöver.

Lämna dem heller inte ensamma tillsammans förrän du är säker på att de verkligen fungerar bra ihop. Kom också ihåg att låta den nuvarande hunden få minst lika mycket uppmärksamhet som den nya, kanske extragulliga lilla valpen, så ingen onödigt svartsjuka uppstår.

Läs också:
Ge din gamla hund ett bra liv
Gamla hundar är bäst!