Hundsport

Fullt ös på kapplöpningsbanan

Fullt ös på kapplöpningsbanan

100 meter på under sex sekunder, här går det undan! Foto Anders Keyser

Vinthundar älskar att springa, och på racingbanan får de verkligen utlopp för sina instinkter.

Vinthundarna är från början framavlade till jakthundar som jagar med synen och de älskar att springa. Det går fort, otroligt fort, en greyhound kan springa 100 meter på 5,5 sekunder och accelerationen är enormt snabb. Det är urkrafter som släpps loss, och för att inte eventuella heta känslor ska ställa till det när de tillsammans rusar efter den konstgjorda ”haren”  har alla hundar munkorg på sig under loppet.

Stränga regler

Hundkapplöpning är hårt reglerat i Sverige, när det går så här fort krävs förstås att man tar väl hand om hundarna. Veterinär finns alltid på plats och besiktigar samtliga tävlande hundar före och under tävlingen. Tävlingsbanan inspekteras också noga. Svensk hundkapp har alltid i samarbete med berörda myndigheter hållit hårt på djurskyddet, det är få djursporter som har så höga säkerhetskrav som det finns inom hundkappen. Dessutom har aveln av den svenska kapphunden idag även internationellt en mycket hög standard. De svenska kapplöpningshundarna lever som vanliga familjehundar när de inte tävlar.

I augusti 2019 var det tävlingar på Greyhound Park i Åkersberga och fotograf Anders Keyser fanns på plats med sin kamera. Här delar han med sig av sina fina bilder på denna fartfyllda sport.

Foto Anders Keyser

Mer info om hundkapplöpning hittar du på www.hundkappsverige.n.nu

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret