Frukt och grönt – både nyttigt och gott!

Frukt och grönt - både nyttigt och gott!

Många hundar älskar att tugga på morötter – det är både nyttigt och gott! Men visst finns det grönsaker hunden inte bör äta.

Foto Getty Images

Det kan vara svårt att veta vad du ska välja i frukt- och grönsaksdisken om du tänker att du ska pigga upp din hunds mat med lite färgstarka varor. Är det så lätt att det som är nyttigt för oss människor också är nyttigt för en hund? Om vi mår bra av just färgstarka grönsaker – är det en vitamininjektion för en hund också?

-I princip är de grönsaker som är nyttiga för oss människor också nyttiga för hundar. Men hundar har annan metabolism än människor och kan till exempel själva ta fram C-vitaminer, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria djurförsäkringar.

Börja med en liten mängd

Är din hund inte van att äta råa grönsaker är det viktigt att börja försiktigt. Vissa grönsaker kan orsaka gaser i magen. Börja med att ge en liten mängd först och öka successivt när du ser att hundens mage tål det.

-Prova dig fram och var uppmärksam på hur din hund reagerar, tipsar Patrik Olsson. Det är klokt att riva grönsakerna eller anpassa storleken på grönsaksbitar så att hunden inte kan sätta dem i halsen.

Grönsaker kan också ges för att dryga ut ett fullfoder för mättnadskänsla för en hund som behöver gå ned i vikt. Till detta passar fiberrika grönsaker som rivna morötter och vitkål.

Frukt och grönt att se upp med

Rå och tillagad lök innehåller ämnet allicin som kan orsaka blodbrist hos din hund.

Stenfrukter som till exempel aprikos, körsbär, plommon. Fruktköttet är inte farligt, men hunden kan sluka och krossa kärnorna som innehåller amygdalin. Ett ämne som i kroppen bildar giftigt vätecyanid. Symtomen kommer efter några timmar med illamående, kräkningar samt andnings- och hjärtpåverkan.

Avokado. Små mängder fruktkött är knappast någon fara, men se upp med kärnan som kan fastna i tarmarna.

Russin, korinter och vindruvor, alla hundar blir inte sjuka av dem, men de är inte hälsosamma för våra fyrbenta vänner och kan riskera njursvikt.

Majskolvar kan fastna i tarmen och kräver operation för att tas ut. Själva kornen går dock bra.

Tomater, hundar har svårt att smälta tomater så för säkerhets skull, ge endast i små mängder.

Gott, nytt och ofarligt till hunden

Blåbär

Många hundar älskar att smaska blåbär under skogspromenaden, det är ofarligt, men alltför stora mängder bör undvikas.

Broccoli

Många ger kokt broccoli för att fylla ut fodret och ge mer mättnadskänsla. Rå fungerar också, men kan ge gaser.

Gröna bönor

Fibrer, vitamin C + K och magnesium hittar man i gröna bönor. Dem kan du servera råa i mindre bitar.

Kål

Rik på betakaroten, vitamin C + K, magnesium och kalcium bland annat. Skär i mindre bitar och ångkoka lätt.

Morötter
Morötter innehåller mycket betakaroten – och så är de bra tuggmotstånd. Skala och ge rått i slantar eller finriv. Större hundar kan ta hela moroten och gnaga på för att motionera tänder och tandkött. Tänk dock på att morötter är ganska sött för tänderna.

Pumpa
Rik på fibrer, betakaroten och vitamin A. Men skala pumpan och ta ur kärnorna innan du ger till hunden.

Potatis

Kokt potatis fungerar fint till hunden men undvik rå, särskilt om den blivit grön.

Sparris
Inte bara bra när man misstänker att hunden fått i sig något vasst som kan skada tarmarna. Sparris innehåller också mycket vitamin A, B1, B2, C, E och K, dessutom järn, magnesium, folater och fibrer. Skär i bitar och servera.

Spenat
Järn och vitamin A, B, C och K gör spenat till supermat även för hundar. MEN det bör inte ges för ofta och i stora mängder då det kan hämma bildandet av röda blodkroppar. Men ett blad då och då är bra.

Sötpotatis

Innehåller mycket fibrer, magnesium och vitamin A, B6 samt C. Skär i skivor och koka eller torka gärna i ugn innan du ger till hunden.

Äpple

Går bra, men hunden ska inte få i sig för många kärnor.