Första hjälpen kan rädda ett hundliv

Första hjälpen kan rädda ett hundliv

Ju mer du kan om första hjälpen, desto snabbare och säkrare kommer du agera vid ett tillbud. Veterinär Sandra Douglas tipsar om första hjälpen för hund.

Det är förstås svårt att känna till hur man kommer att reagera om olyckan är framme. Min erfarenhet säger dock att ju mer man läser på om första-hjälpen, desto tryggare känner man sig inför att agera vid ett tillbud. Det i sin tur ökar intresset hos oss människor att skaffa kunskap om hur vi kan hjälpa våra hundar om de skadar sig – och kanske till och med rädda hundens liv!

Träna första-hjälpen

Vi veterinärer tränar till exempel regelbundet på första-hjälpen, bland annat med hjälp av en övningsdocka i form av en hund. Denna erbjuder oss goda möjligheter att öva på exempelvis hjärt-lungräddning.

Jag vill gärna dela med mig av lite råd och tips om hur du kan agera om hunden drabbas av andnöd, större blödningar eller hamnar i chock. Som hundägare förväntas du förstås inte själv lösa problemet.  Självklart ska du uppsöka veterinär om hunden råkat ut för en olycka. Men prognosen vid exempelvis en blödning blir bättre om du kan agera snabbt.

Andnöd orsakad av föremål som fastnat i halsen

Om hunden drabbas av andnöd på grund av att exempelvis en leksak täpper till hela luftinflödet så är det bråttom! Detta är ett scenario som är mycket stressande för såväl hund som ägare. En hund med andnöd får ofta panik så var försiktig när du agerar – det finns risker med att stoppa in händerna i munnen på en panikslagen hund. Om ni kan vara två personer som hjälper hunden är det en fördel. Heimlich manöver kan utföras även på hund, men det kan vara mycket svårt på en hund vid fullt medvetande och som förmodligen kämpar för att få luft. Det kan även vara svårt på stora hundar. På internet finns illustrativa bilder på hur denna manöver bäst utförs på en hund. Det är alltid värt ett försök att få loss föremålet men om det innebär svår stress för hunden eller om försöket är resultatlöst – bege dig omgående till veterinär!

Andnöd orsakad av vatten eller vätska i lungorna

Drabbas din hund av andnöd efter att ha hamnat under vattenytan och fått vatten i lungorna eller har ett hjärtfel som orsakar vätska i lungorna – så behöver hunden snarast möjligt behandling hos veterinär bland annat i form av syrgas. Här är tidsfaktorn avgörande! Åk till den veterinär som ligger närmast, men var beredd på att du och din hund kan behöva skickas vidare till ett djursjukhus med inskrivningsmöjligheter.

En hund med andnöd tål inte stress. Därför bör transporten till veterinär ske så lugnt som möjligt.

Hundar av så kallade trubbnosraser har en begränsad kapacitet i sina luftvägar och råkar oftare ut för problem med syresättningen. Dessa hundar har många gånger en sämre motståndskraft mot stress vid tillbud, vilket du bör ha i åtanke om du har en trubbnosig hund.

Blödning

Vid en kraftig blödning, som till exempel uppstått i samband med ett skärsår, kan man som husse eller matte ofta göra stor skillnad! Blöder hunden kraftigt så ta vad du har att tillgå för att lägga ett hårt tryckbandage och stoppa blodflödet. Blöder det igenom direkt så var inte rädd för att dra åt hårdare. Det är ofarligt att under en kortare tid låta bandaget sitta hårt. Bär om möjligt hunden till närmaste transport och åk till veterinär.

Blödningar kan även uppstå efter slagsmål. Den farligaste situationen är när en stor hund biter en liten hund. Trycket från den större hundens käkar kan orsaka stora skador bland annat i form av inre blödningar som inte är synliga för blotta ögat. Därför bör en bitskadad hund alltid undersökas av en veterinär. Jag har tyvärr mer än en gång träffat till synes oskadda mindre hundar som efter ett slagsmål fått inre organ svårt skadade.

Chock

Vi veterinärer pratar ibland om att en hund är ”platt på sidan”. Då syftar vi på en hund som har hamnat i någon form av medicinsk chock. Detta ska inte förväxlas med psykisk chock som många förknippar ordet med. Vid en medicinsk chock kan kroppen av någon anledning inte upprätthålla en normal blodcirkulation, vilket leder till syrebrist i kroppen. Det kan uppkomma till exempel vid en massiv blödning eller vid omfattande kräkningar och diarréer med stora vätskeförluster. Dessa chocktillstånd är livshotande och kräver omedelbar behandling hos veterinär. Se till att hålla hunden varm under transporten. Har du en liten hund är din egen kroppsvärme det bästa sättet att värma hunden.

Känner du att du vill lära dig mer om första hjälpen för din hund är ett tips att hålla ögonen öppna efter föreläsningar som våra kliniker arrangerar. Låt oss dock hoppas att din hund får vara fri från skador och sjukdomar!

Sandra Douglas
Chefsveterinär AniCura Sverige

Aktuellt