Flyball – hundsport med full fart

Flyball – hundsport med full fart

Såg du filmen från Crufts på Härliga Hunds Facebook och blev intresserad av flyball? Detta är flyball:

Flyball betyder flygande boll och det förklarar ganska så bra vad det hela handlar om. Flyball för hundar är en fartfylld, spännande lagsport i stafettform. I varje lag är det fyra hundar och fyra förare. Varje hund i laget ska springa en sträcka på en rak bana och hoppa över fyra fasta hinder. I slutet av hinderbanan står flyball-lådan, hunden trampar på en platta som utlöser att en tennisboll kastas upp. Hunden ska fånga bollen och hoppa över alla de fyra hindren igen på sin väg tillbaka till föraren. När den första hunden i laget passerat mållinjen får nästa ge sig iväg. Tiden tas på hela laget och det lag som får snabbaste tiden vinner. Världsrekordet ligger på runt 15 sekunder för ett lag med fyra hundar!

Sporten som startade i Kalifornien i slutet av 70-talet kom till Sverige två decennier senare. Flera av Sveriges Hundungdoms lokalklubbar har köpt flyball-lådor och inoffciella tävlingar anordnades under några år. Men än så länge finns det inte några tävlingsregler för flyball i Sverige och sporten är inofficiell. Men i många andra länder är det en mycket populär tävlingsgren.

Träna flyball – så här gör du:

Allt man behöver för att bröja träna är fyra hopphinder och en flyball-låda samt bollar. Det är lådan som kan vara besvärlig att få tag i, men flera hundklubbar har lådor, så en idé kan vara att höra av sig till en närliggande hundungdomsklubb.

Det bästa är att du delar upp din flyballträning i flera delar (moment). Ett moment är att lära hunden hoppa över hinder när du säger ”hopp”. Det kan du göra genom att sätta hunden framför hindret och kasta en boll eller leksak över hindret. Säg ”hopp” till hunden och låt den hoppa över hindret och hämta bollen. När du är säker på att hunden vet vad ”hopp” betyder är det dags att lära den att hoppa över flera hinder i rad. I början kan du springa med din hund, men ditt mål är att du ska kunna stå kvar vid första hindret och skicka hunden framåt. Så småningom klarar hunden av att hoppa alla fyra hinder på egen hand.

Det kan krävas en del träning för att få hunden att vilja hoppa över alla hinder på sin väg tillbaka till dig. Det är ofta lättare och roligare om du kan få hjälp av någon när du tränar. Ta ett steg i taget och belöna när hunden gör rätt.

Flyball lådan

Sen gäller det att få hunden att bli intresserad av lådan. Strunta i bollen så länge och beröm och belöna med godis/leksak så snart hunden närmar sig lådan. När någon av hundens tassar vidrör plattan ger du extra mycket beröm. Snart får hunden bara belöning när en eller två tassar rör vid plattan och belöningen har bytts från godis till en boll. Att använda sig av klicker för att träna hunden på flyball-lådan är säkert jättebra.

När plattan trycks ned utlöser det en fjädermekanism som i sin tur gör att bollen kastas upp från lådans baksida. Snart lär sig hunden att det är när den trampar på plattan som belöningen kommer i form av boll. Det går ofta ganska fort för de flesta hundar att koppla ihop plattan med att bollen kommer utfarande. En dag kommer din hund att klara av alla moment för sig: att hoppa över hindren, att trampa på plattan, att fånga bollen och att med bollen i munnen hoppa över alla hinder tillbaka till dig. Då är det dags att sätta ihop två eller tre moment och senare provar du förstås på att köra allting i en följd.

För dessa passar flyball

Hunden ska vara färdigvuxen och ha bra kondition. Det är grundförutsättningarna. Sen så ska hunden såklart gilla bollar! Då flyball nästan alltid körs i lagform måste man hitta minst tre kompisar som vill vara med i laget, man behöver också ha en reserv. Små och stora hundar kan utan problem delta i samma lag. För mycket små hundar kan tennisbollen bytas ut mot en squashboll. Beroende på hur tävlingen är ordnad kan varje lag behöva sin egen ”bollkalle”. Bollkallen har till uppgift att ladda flyball-lådan med nya bollar mellan varje hund.

Om du vill veta mer om flyball

Flyball är inte någon officiell sport i Sverige. Med det menas att det inte finns fastställda tävlingsregler och att ingen speciell hundorganisation har ansvaret över sporten. Men flera lokala hundklubbar har lådor och hinder och kanske att det finns flera på din klubb som vill börja träna flyball. På internet finns det ganska mycket information om sporten, men främst på utländska sidor.