Experten svarar! Löptik i rastgården

Experten svarar! Löptik i rastgården

FRÅGA: Är det verkligen tillåtet att ha en höglöpande tik i en allmän rastgård som är till för alla hundar? Och vad säger du om att ha kamphundar där, hundar som ägarna själva inte vill ska träffa andra hundar? Ganska nära där jag bor har vi en bra rastgård. Där träffar man andra hundägare och deras hundar, ett bra tillfälle att låta hundar umgås och ha kul tillsammans. Men två saker irriterar. Dels ett ungt par med kamphundar som lägger beslag på hela rastgården och som dessutom inte verkar bry sig om att vi andra står och väntar utanför. Och så löptiken. Ägaren bara skrattade när jag nämnde det olämpliga i att låta en parnings-villig tik sprida sina dofter där ett gäng hanhundar snart ska släppas in. Det kan väl leda till bråk och andra tråkigheter?
Undrande matte

SVAR: Jag förstår problemet. Men jag tror inte att det finns skrivna lagar som reglerar vilka hundar man får släppa in i en rastgård avsedd för alla. Jag anser att det här handlar om sunt förnuft och om att hitta en fungerande kommunikation mellan människor. Ta löptiken som exempel. Om du har en hanhund som drabbas hårt av lukten efter en löptik ska du förklara ditt problem för den andra hundägaren. På ett vänligt sätt, utan suckar och svordomar. Om hon eller han förstår att du och din hund påverkas jättemycket, samtidigt som du ber snällt, kanske problemet går att lösa. Då kanske löptiken får nöja sig med koppelpromenader (eller i lång lina) tills höglöpet är över.

När det gäller dem du kallar kamphundar låter det som om ägarna tänker mycket på att undvika eventuella problem. Kanske har de svårt att förklara sig på ett vänligt sätt, trots att deras val att inte släppa in andra hundar till sina egna är att ta mycket seriöst på hundägandet. Kanske har de haft problem när deras hundar träffat andra i en stängd inhägnad?

Jag tycker att du ska prata med ägarna i båda fallen. Ge och ta argument. Förklara och försök förstå. Ofta, nästan alltid, handlar de problem du beskriver om att människor inte pratar ordentligt, vänligt och tillräckligt mycket med varandra.Vem vet, börjar man prata snällt kan man få vänner för livet.

Peter Ekeström


 


 

 

 

 

 

Aktuellt