Experten: Så här hanterar ni hunden när det knackar på dörren

Experten: Så här hanterar ni hunden när det knackar på dörren

Pling plong! eller Knack knack!, vanliga startskott på kapplöpningen till ytterdörren. Hunden skäller, du försöker tysta, någon vill in. Kaos. Det är svårt att göra mötet i hallen sansat och trevligt efter den rivstarten. Energin är på topp och agerandet likaså. Få hundar är optimala portvakter utan träning. Är detta din vardag, misströsta inte, Carro Alupo lär dig här hur du får ordning och reda i entrén.

Hundar kan ta ”intrång i reviret” med olika känsla. Vissa blir översvallande glada, energin och förväntan är hög. I andra triggas vakt, allvar och beredskap. En del osäkra jyckar vill snarare dra sig undan mötet.

Oavsett vad din hund må känna inför besöket utanför dörren gör du rätt i att träna in en trevlig rutin som blir harmonisk och skapar kontroll. Gör det för din, besökets och din hunds sinnesros skull. Att skapa ordning och redan är snällt. Det håller instinkter och översvallande känslor i schack.

Plats

En lugn och ordnad atmosfär som följd av att det ringer på dörren kommer gynna din hund. Eftersom knackningen eller påringningen ofta är starten på villervallan börjar vi där. Om din hund varvar upp och bli okontaktbar av ljudet gör du rätt i att börja enkelt.

Plinga eller knacka på och kasta samtidigt gott godis på golvet, ett födosök dämpar och tystar. Vissa hundar behöver öva på det flera dagar i följd innan en så kallad motbetingning är gjord, andra vänder känslan kvickt.

Först efter att träningen haft effekt är det dags att göra knack eller pling ljudet till signalen som får din hund att sätta sig på en given plats. Ring på dörrklockan eller knacka på dörren och guida direkt din jycke till en plats, exempelvis en hundbädd i hallen, en matta eller bakom en tröskel till ett sidorum. Initialt kan du använd en godis i handen som hjälpmedel för att få din hund att inta platsen.

Repetera tills din hund med beslutsamhet och allt mindre guidning från din sida, intar sin plats när du knackar eller ringer på. Börja tydligt och minska sedan din hjälpande dirigering ju mer hunden greppar associationen.

Position

Så till positionen. Sitt eller ligg är bra eftersom handlingarna gynnar ett lugn till skillnad från stå som är att vara i beredskap. Avancera din träning, låt pling plong eller knack efterföljas av att du guidar hunden till platsen och sedan sänker din hand (handsignalen för ligg) eller höjer din hand (som handsignalen för sitt). Beröm och belöna när hunden sitter eller har lagt sig. Avsluta rutinen med en frisignal, ”Varsågod”. Om du är konsekvent från start lär sig hunden att lämna platsen och positionen först när du sagt att det är okej.

Vänta

I en verklighetstrogen situation kommer du härnäst behöva gå mot dörren, vilket innebär att vända ryggen till hunden, sedan ta i dörrhandtaget, öppna, säga ”Hej” och släppa in. Träna på detta. Be din hund ”Stanna kvar” efter att han/hon intagit sin position och lagt/satt sig efter din knackning. Börja lätt, vänd dig om ett halvt varv beröm och återvänd till din hund och belöna, avsluta med din frisignal. Efter mängdträning och ökad förståelse hos hunden vänder du helt om.

Nästa svårighetsgrad är att ta något steg mot dörren, sedan gå hela vägen till dörren, ta i handtaget, öppna dörren, säg ”Hej” och så vidare. Avancera långsamt och enbart när hunden är väl förtrogen med varje delsteg. Om du har för bråttom kommer din hund troligtvis lämna sin position. Bryt därför upp helheten till små delsteg. Beröm och återvänd till hunden och belöna på plats innan du ger ”Varsågod”. Var noga med detta så får du en fin stadga.

Rutinen lärs sällan in på en eftermiddag. Lägg upp din träning över tid, några korta pass var eller varannan dag under ett par veckor tar er framåt snabbare och är effektivare än sällsynta långkörare.

Befäst

Be nu en familjemedlem eller en god vän hjälpa dig. Börja med att låta dem umgås med din hund, sedan gå ut för att plinga på eller knacka. Syftet är att göra utmaningen lagom lätt till en början eftersom en hund som får lyckas utvecklas.

När din vän knackat eller plingat håller du hårt i er intränade rutin. Meddela din vän att det kan innebära att det tar lite tid för dig att öppna. Om du öppnar och hunden rusar upp, stäng lugnt dörren. Akta din träningspartners näsa. Guida tillbaka hunden och gör om och hjälp hunden göra rätt. Din hund kan behöva några godbitar titt som tätt för att sitta kvar i början medan besöket tar sig in i hallen. Varenda belöning ger din hund information om vad som är önskvärt, var generös vid nyinlärning.

Utvecklas din hund väl kan du avancera genom att låta personen hinna hela vägen in, krama dig, ta av sig skorna och hänga av sig jackan. Utveckla stegvis precis som innan. Kräv inte för mycket på en gång. När din hund klarar av att lägga band på sig ger du din frisignal ”Varsågod” och låter din hund hälsa.

Att få hälsa kan vara jyckens belöning framöver om din hund uppskattar det. Om din hund ogillar att hälsa på folk fortsätter du att belöna med godis och låter din hund gå undan när hen önskar.

På riktigt

När din fyrbenta vän klarar av riggad träning är det läge att öva verklighetstroget.

Be en granne ringa på så att vare sig du eller hunden är förberedd. Du kanske kan be en familjemedlem göra detsamma när hen kommer hem istället för att öppna och gå in som vanligt. Alla träningstillfällen är bra möjligheter att befästa er nya rutin.

Att träna hund kan vara ett hundjobb. Olika raser och individer har mer eller mindre motor, envishet och motivation till samspel och kan därför vara olika lätta eller svåra att träna. Och olika hundar kan ha olika svårt för just den här utmaningen. Men alla hundar kan utvecklas. Det är upp till oss som deras tvåbenta livscoacher att lägga den tid och det engagemang som krävs för just hunden i fråga. Det är vårt ansvar att rusta våra hundar till ett trevligt samspel i vardagen, vilket i sin tur gör hundlivet tryggt och harmoniskt.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se