Experten: Så hanterar du den blyga hunden

Experten: Så hanterar du den blyga hunden

Gästerna kommer släntrande uppför grusgången, de småpratar och skrattar. Kaffet står på, pajen är nygräddad och hunden trycker under köksbordet med en miserabel min som hör barn som nekas glass till. Pluto kommer slinka ut genom altandörren och ner till tomtens mest öde hörn om han får chansen. Får han som han vill kommer han in först när de åkt. Men barnen vill klappa och din barndomsvän på genomresa älskar ju hundar. Pluto däremot, hatar besök.

Att ha en asocial hund som skyr utsträckta händer kan nästan kännas lite pinsamt. Ibland klandrar besöket matte eller husse för att hunden är ”konstig”, andra gånger ska de ”hjälpa till” och tämja vovven. Ibland blir det morr, kanske bett, alltid en misär. Ingen förutom matte får klappa.

Låt oss titta på orsakerna bakom avståndstagandet. Sällan är hundens brist på socialt intresse ett problem för dig eller din hund (om jycken inte är rädd för folk utan timid). Däremot blir blygheten ett problem om Pluto inte lämnas ifred av besöket. Ofta vill folk hjälpa till, smyga sig på och locka. Vissa hundar har trista erfarenheter som skapat osäkerheten. De behöver tid och avstånd. Tid som fylls med respekt och trevligt umgänge. Vänliga ord och mjuka blickar. Avstånd eller närhet utan krav på fysisk beröring, kramar eller att bli upplyft.

Upplys dina besökare

Villkoren blyga hundar trivs i kan kräva att du är bestämd mot omgivningen. Förklara att din hund inte vill hälsa på deras vis och berätta hur Pluto vill bli bemött. Säg till folk att inte luta sig över, sätta sig på huk, stirra på jycken eller vända handen det nosas på för att klappa. Tala om att utsträckta händer kan kännas hotfulla och att ta tag i och hålla fast är förbjudet. Upplys besökare om att Pluto uppskattar att de vänder sig bort, tittar ner och smackar med munnen om han visar tecken på oro. De får gärna småprata med lugn röst och röra sig sansat hellre än att stå i konstlat givakt.

Be dina vänner svara på hundens flackande blick och bortvända huvud, blottade buk eller hukande hållning genom att backa. Släpp sedan läget, försök inte ändra något där och då. Fika, det var väl det som var poängen. Lite senare kan gästen kasta en godis åt hundens håll, utan att rikta uppmärksamheten mot Pluto och utan att kasta godiset närmare och närmare sig själv. Målet är inte att locka in en osäker hund nära, positiva associationer till besöket är poängen. Gästen kan lägga ett ben i hundbädden utan att försöka locka in till kel som tack för snasket. Mutor ogillas av asociala hundar, kravlösa gåvor kan däremot vända känslan på sikt.

Utan påstridighet

Ni kan också engagera er i något hunden tycker är skoj. Ditt besök kan kasta godis på tomten och vara den som säger ”Varsågod!”. Du kan ge signal för trick hunden kan och besöket belönar med extra gott godis som inte ges annars. Din vän kan gömma favoritleksaken och be hunden söka, utan att vara påstridig i leken. Gästen kan ta kopplet från kroken och säga ”Ska vi gå en promenad!” även om det är du som kopplar och håller i hunden.

Goda erfarenheter skapar tillit och förtroende. Kontraktet ”se men inte röra” får inte brytas, då raseras tilliten. I samspelet med besöket håller du koll på stresstecken; gäspar ofta, flämtar, kliar sig ovanligt mycket, rantar och har svårt att varva ner, flackar med blicken, hukar sig bort och ifrån gästerna, morrar, lägger sig på rygg och blottar buken, darrar, blir ovanligt stilla exempelvis. Ge då hunden en nödutgång, en chans att gå undan. Om det inte görs självmant leder du lugnt undan hunden. Väljer hunden en ”safe-zone” mitt i umgänget kan du guida bort till en bädd en bit därifrån. Ibland är ett avskilt rum bäst, speciellt om initiativrika och nyfikna barn är på besök.

Möta sina rädslor

En blyg hund mår bra av att öva på motsatsen i andra sammanhang än sociala. Det kallas emotionell grundträning och är förstadiet som underlättar socialiseringen. Timida jyckar stärks av att möta sina rädslor i lagom dos, finna sitt mod och belönas för stadiga tassar och kavat blick. Ökas den känslan hos hunden i största allmänhet kommer den lättare även i sociala sammanhang. Det finns flera aktiviteter som stärker självförtroendet och boostar hundars självkänsla; spårning, dog parkour, kamplekar och bus, utforskandet i sökövningar, miljöträning, lära sig gå på udda underlag eller bestiga höga höjder om det så är ett berg eller A-hindret. Läs gärna Jessica Manns bok Blygerhundar för inspiration.

Sen finns det jyckar som inte tummar på tröjmudden nervöst utan snarare stirrar irriterat på gästerna och fräser ett ”Schas!” till svars på ”Nä men heeej, du var mig en söt en!”. De ser gäster som ett intrång och våndas knackningar på dörren av den orsaken. Vanligtvis är de mer mottagliga för umgänge utanför hemmet, när de själva är på besök. Den hunden gynnas av att ta första mötet utanför tomtgränsen, en kort promenad där ingen tvingas hälsa. När ni kommer hem kliver besöket över tröskeln innan hunden, som får i uppgift att sitta vid sidan under tiden och belönas för det.

Ge en present

Förekom problemet, be folk ta med sig en present (eller förbered en och lägg på farstutrappen) till hunden. Tullavgifter ger inträde och jyckens fråga ”Vad gör du här?” besvaras, inget säger ”Jag kommer i fredligt syfte” som ett inslaget köttben. Det är också klokt att sätta upp information intill porten så att folk kan göra rätt direkt. ”Min hund är blyg, låt henne vara tills hon själv är redo att hälsa på sitt sätt. Klappa inte, stirra inte, böj dig inte över. Tack för visad hänsyn!”

Är det kanske så att du själv våndas gästerna och hellre drar för gardinerna än öppnar dörren när det plingar på, kan du vara orsak till din hunds skepticism. Signalerar du ”Nej inte igen…” när folk tjoar hej, får din fyrbenta vän skäl att inta samma attityd. Lider du av social fobi bör du för din egen skull ta hjälp. Undvik att flytta fokus från dig till hunden när du får besök. Det är förståeligt om det känns lättare att umgås med hunden i centrum som tar strålkastaren från dig, men det är bara okej om det är okej för hunden. Aldrig annars.

Visa respekt

Ett annat skäl till att jyckar anser påhälsningar kymigt är om du som matte eller husse förändras inför och under besöket. Ponera att du ändrar röstläge, kroppsspråk, klär dig annorlunda, doftar konstigt (parfym), stressar inför fikat, far runt med en dånande dammsugare för att sedan stå rakryggad i porten med ett påklistrat leende och ropa ”Heeeej!” i ett tonläge fladdermöss uppskattar. En känslig hund veckar då pannan djupt av olust innan besöket ens lämnat sin egen uppfart. Var dig själv. För din hunds skull om inte annat.

Hundar behöver få uppleva att deras integritet respekteras. Det är mattars och hussars ansvar att så blir fallet. Det är vi skyldiga våra fyrbenta vänner.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.

Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.

www.carolinealupo.se

Aktuellt