Experten: Gör så här om hunden vaktar sina saker

Experten: Gör så här om hunden vaktar sina saker

Matvraket som vaktar servetten med lite sås på eller pinntoken som anser skogens alla grenar tillhör honom – vari ligger logiken till habegäret? Vi reder ut orsakerna och ger dig lösningarna.

För hundar är det naturligt att dela med sig men också att konkurrera. I vilt tillstånd delas fällda byten broderligt men gruff kan uppstå om yta och möjligheten att ta avstånd inte finns. Chansen att vika ner sig och välja ett annat köttstycke är många gånger avgörande i fall ett slagsmål utbryter eller ej.

Vissa vaktar mer

I vår värld finns sällan samma alternativ, energin stegras och duellen är oftare ett faktum. En del raser är dessutom mer benägna att vakta och kommer vara högmotiverade till det. Drivkraften bakom att vakta gården, fårflocken, reviret eller familjen kan lätt överföras på föremål om det ursprungliga göromålet inte får utföras. Dessa hundar tenderar att funka bättre på bortaplan där resurserna inte är deras att försvara.

Vetenskapliga studier visar att brist på resurser ökar aggression i djurflockar, speciellt i fångenskap. Fenomenet gäller även våra husdjurshundar. Finns det för få bollar eller råder det brist på tuggben kan resursförsvar öka. Vissa hundar är bekväma med att dela på ben, de kan fodras bredvid andra hundar men kan ändå inte hantera en tennisboll i munnen på en springande hund. Orsaken är jaktlusten som väcks av hastigheten, ett adrenalinpåslag blir följden och testosteronhalterna höjs i kroppen (även hos tikar), modet tar vid och smockan hänger i luften.

Fel beteende

En annan vanlig orsak till att hundar vaktar resurser är att vi lärt dem det. Ett vanligt exempel är valpen som störs när den äter i tron om att vänja den vid närvaro och förebygga resursaggression. I själva verket riskerar vi att skapa den.

Samma sak gäller om vi tar ifrån hunden ben medan den tuggar i hopp om att den ska lära sig tolerans. En del hundar finner sig i det men hos andra skapas en oro kring att gå miste om resurser. Om vi dessutom bestraffar morrningarna som kan följa dämpar vi förvarningen och skapar hundar som går till attack i tystnad, det är farligt. Förhållningssättet går i socialt arv och projiceras på andra hundar. Men det är vi som är upphovsmakarna.

Problematiskt vaktande

Orsakerna till överdrivet vaktande kan vara många eftersom hundar är individer med olika behov. Om vaktandet blivit problematiskt finns därför olika lösningar beroende på orsak. I vissa fall handlar det om att sätta förståeliga gränser, i andra fall om att stilla ett behov och ibland räcker ett veterinärbesök. Det är inte ovanligt att hundens hetlevrade känslor är normala för dem, även om gruffet inte platsar i vårt samhälle.

VAD KAN JAG GÖRA?

Åtgärderna varierar som alltid beroende på orsak.

1. Smärta, sjukdom, stress

Den frommaste av pälsklingar kan bli rabiat av tandvärk och bägaren kan koka över i samspel med grannens tax och en fotboll. Veterinärvård är a och o, först efter framgångsrik behandling av orsak kan hundens beteende tränas bort. Är stress grundorsaken kan en hundpsykolog hjälpa dig ringa in stress-triggers i hundens liv och hitta lösningar som gör jycken harmonisk. Exempelvis kan en hund som förknippar bollar med maniskt springande associera föremålet med en jaktresurs och ett adrenalinpåslag. Resultatet blir en jycke kring bollar, tanken på att någon ska ta dem väcker ilska. Uteslutande av bollekar kan hjälpa, gärna i kombination med längre promenader i kuperad terräng, daglig taktilmassage och spårarbete som grundar hunden istället för att varva upp.

2. Brist på resurser

Är resursbrist orsaken ligger lösningen i att tillgodose hundens behov vilket då dämpar habegäret. Exempelvis kan en hund som ser tuggben som en raritet maniskt vakta pinnar i skogen och en hund som bantas kan cirkla runt matskålen i väntan på nästa servering. Fler tuggben oftare och bukfylla kan vara bra åtgärder.

Men låt säga att du har en hund som vaktar sin matskål kring andra hundar, du har ökat antal resurser men tendenserna kring matskålen dämpas ändå inte. Då kan det vara så att din hund helt enkelt inte bör ha sin matskål framme när andra hundar besöker er. Kollektiva födosök kan vara olämpligt för en del hundar utan att det är något som helst fel på dem.

Leksaker kan vara något som hör matte-hund umgänget till. Det är inte att sopa problemet under mattan utan en åtgärd baserad på förståelse, ett sätt att ge hunden förutsättningar att ”uppföra sig”. Är det däremot hundar inom samma flock som konkurrerar kan lösningen vara gränssättning. Det är viktigt att gränserna är förståeliga för hundarna, vilket inte innebär att vara onödigt hård, högljudd eller hotfull, det sporrar bara aggression hos hundarna. Vi kan istället vara konsekventa och neutralt ta ner hunden som vaktar soffan eller ha tydliga rutiner kring snask om det kivas om det: ”Sitt”, ”Varsågod Fido”, ”Varsågod Karo”. En i taget. Inte för att efterlikna en hierarki utan för att ge hundarna förutsägbarhet och kontroll i samband med resurser då det minskar stress och konkurrenstänk.

3. För trångt eller för liten yta

Trånga utrymmen; under bord, i hallen, på stigen är alla platser det ofta smäller på. Obekanta hundar behöver inte dela på resurser på små ytor. De behöver inte dela på något alls egentligen. Men hundar i nära relationer behöver klar av det och det förtroendet kommer ur relationen de har till varandra. Hjälp dem gärna på traven genom att se till att utrymme finns. Exempelvis kan en av hundarna tugga ben i sovrummet medan den andra knaprar i tvättrummet. Undvik att gemensamma ytor blir någon hunds personliga matsal.

Brukar det bli gruff i trånga hallen när ni ska gå ut, se över er rutin, skapar den stress eller ger den hundarna tydliga direktiv om vad som förväntas? Sätt hundarna en bra bit från varandra, peka och ge frikommando i turordning för att få komma och kopplas, gå ut. Ska jyckarna leka se till att ytan är tillräcklig (stor tomt eller fält är att föredra framför en liten uteplats).

4. Störd på viloplats

Att vila ostört är viktigt för hundar. Om de störs kan frustration i relation till vila skapas och resultera i morrande när du passerar hundbädden. Lösningen är att låta hunden sova ifred, se gärna till att jycken får en egen lya som inte är mitt i hemmets mest högtrafikerade rum. En långduk över ett sidobord med en mjuk bädd inunder. Hänvisa vänligt hunden dit när John Blund hägrar. Men! att vakta sin bädd kan även orsakas av ett ökat behov av vila vilket kan vara ett symptom på ohälsa. Uppkommer problemet plötsligt eller känns det oresonligt, boka en tid hos en veterinär.

5. Inlärd konkurrens

Har du själv skapat läget som råder gäller det att bli medveten om sitt agerande och bryta den onda cirkeln.Samarbeta istället kring resurser genom att tillföra något eftertraktat när hunden morrar över sitt ben och befarar att du ska ta det. Lägg till ett extra ben, kasta dit en korvsnutt medan du passerar vare sig hunden morrar eller ej. Att låta hunden tugga ben som du håller i kan bygga upp relationen kring matresurser. Att leka dragkamp och låta hunden vinna är bra om försvaret finns i relation till leksaker. Du kan även lära in ett positivt ”loss” genom byteshandel.

När förhållningssättet är genomgående i er relation kan ni börja vända på beteendet i relation till andra hundar. Granntaxen kommer förbi kanske han kan ha med sig tre nya tennisbollar. När godisutdelning råder i hundrastgården ges alla en bit i taget i turordning och när hunden vaktar din träningsbag mot kompisens jycke går du emellan och guidar bort hunden ifrån läget samtidigt som du belönar bort ifrån väskan, då lär du hunden att gå undan istället för att bli defensiv.

DET HÄR ÄR VANLIGT ATT HUNDAR VAKTAR:

  • Leksaker (speciellt aktiveringsleksaker det brukar vara gott i)
  • Pinnar
  • Tuggben
  • Vilt
  • Vatten-/ matskålen
  • Matbordet
  • Picknickfilten
  • Matte/husses träningsväst eller andra kläder som brukar innehålla godis.
  • Trygga platser; bilen, buren, hemmet.
  • Platser associerade med vila; soffan, bädden, sängen, under bordet.
  • Hallen, ingången i ”lyan” hemmet eller grinden in till tomten.
  • Matte/husse (speciellt om vi sitter/ligger ner, är försvarsmässigt utlämnade ur hunden perspektiv).

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.

Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.

www.carolinealupo.se